virtuaalihevonen / a sim-game horse

Trixie v.d. Zanneshof


Koko nimi Trixie v.d. Zanneshof "Trixie" Omistaja Cynoria (VRL-11723)
Rotu ja sukupuoli Shetlanninponitamma Kotitalli Zanneshof Shetlands
Väri ja säkäkorkeus Mustankimo, 103 cm Kasvattaja Zanneshof Shetlands
Syntymäaika 04.04.2015, ikääntyminen alla Koulutus KO: Helppo C, VVJ: Noviisi
Rekisterinumero VH15-017-0543 Painotus Koulu ja valjakkoajo


Trixie on ihana syliponi, joka nauttii huomiosta ja hellittelyhetkistä. Vaikka emä on sellainen kuin on, niin siitä huolimatta Trixie on oppinut luottamaan ihmisiin ja jopa pitämään niistä. Se hakeutuu laitumeltakin mielellään ihmisten luo seurustelemaan. Ei silti, on Trixiessäkin se ponimaisempi puolensa. Ihan kaikkeen ei tämäkään tamma alistu, esimerkiksi vesilätäköiden yli sitä ei meinaa saada millään - hassua kyllä, uiminen on sitten taas sille mieluista puuhaa. Myös ruuan suhteen Trixie voi heittäytyä omapäiseksi. Hoitotoimet kyllä sujuvat sen kanssa helposti, eikä poni yleensä pistä mitään toimenpiteitä pahakseen. Erityisen paljon Trixie pitää siitä, kun sen karvaa hieroo kauttaaltaan (ja varsinkin takapuolen päältä) kumisualla.

Ratsastaessa Trixie on rauhallinen ja rento tamma, joka tekee yleensä pyydetyt asiat tottelevaisesti. Se ei kylläkään ole ihan nopein reagoimaan, joka on toisaalta hieman huono puoli ratsastuksellisesti ja apujen suhteen, mutta myös hyvä puoli, jos mietitään ympäristön ärsykkeitä. Siinä on vähän sellaista taivaanrannanmaalarin vikaa, joka mieluusti vaan puksuttaisi tyytyväisesti eteenpäin turhia murehtimatta. Trixien kanssa saakin olla itse avuissaan aika nopea, jos haluaa ponista irti täsmällisiä ja nopeita reaktioita. Valjakkoajossa sen parhaita puolia ovat tasaisuus ja rauhallisuus, haastetta taas tuo se mainittu hitaus reagoida asioihin. Valjakkoajossa tamman liikkeet kyllä pääsevät paremmin oikeuksiinsa, sillä Trixiellä on ihan kivat liikkeet kun ne vaan saa sieltä esille.


Sukutaulu

i. Wynton's Bright White
    VH15-017-0279
ii. Wynton's James Blond iii. Glenfield's Bentley
iie. Bristonhill's Baby Jane
ie. Libby of Arlington iei. Prosper Black
iee. Bonhurst Sue Ellen
e. Virkkilän Tessa
    VH15-017-0338
ei. Mindas Lucky Luke eii. Øxengårds Gizmo
eie. Libby's Rosmarii
ee. Virkkilän Petronella eei. Rojal's Blue Patrol
eee. Maya av Kronhagen

ii. Wynton's James Blond on melko suurikokoinen (105 cm) rautiaankimo ori, joka syntyi Iso-Britanniassa ja vaikuttikin siellä ensimmäiset seitsemän elinvuottaan siitosorina. Sen jälkeen ori myytiin Ruotsiin, jossa se astuu nykyään tammoja ja kilpailee siinä sivussa valjakkoajossa. James Blond on roteva, maskuliininen ori, jota myös näyttelytuomarit ovat kehuneet ja usein sen arvostelupapereissa lukeekin "komea" tai "karismaattinen ori". Kuten eräskin arvostettu brittiläistuomari sanoi, "tässä orissa ei ole mitään liikaa, vaikka säkäkorkeudeltaan iso onkin". Myös luonne James Blondilla on hieno, se nauttii esiintymisestä ja sillä on tyypillisen orin elkeitä, mutta toisaalta se on hyvin ystävällinen ihmisille ja asiallinen käsitellä. James Blondilla onkin jälkeläisiä useissa eri maissa.

iii. Glenfield's Bentley on vaaleaharjainen rautias ori, säkäkorkeudeltaan 103 cm. Bentley on asunut koko ikänsä synnyintilallaan Glenfieldsin siittolassa, jossa se astuu tammoja yhtä tänäkin päivänä. Bentley on menestynyt näyttelyissä varsin hienosti, vaikka orin käytöksessä olisikin vähän parantamiseen varaa. Raudikko on nimittäin tunnettu siitä, että se usein järjestää kehässä jonkun show'n ja viihtyy joskus paremmin kahdella kuin neljällä jalalla... Silti Bentley on onnistunut viemään useita luokkavoittoja ja kerran se jopa valittiin koko tapahtuman parhaaksi poniksi. Se on myös kantakirjattu II-palkinnolla. Ei toisaalta ihme, että hieman hankalasta maineestaan huolimatta Bentleyllä on riittänyt kysyntää myös oman tilan ulkopuolisille tammoille. Jälkeläisiä orilla on lähemmäs sata.

iie. Bristonhill's Baby Jane on vähän pienemmän, mutta silti arvostetun brittiläisen siittolan kasvatustyön tulos. Kaunis tamma on väriltään mustankimo ja säkäkorkeudeltaan 101 cm. Luonne Baby Janella on loistava kuten muillakin tilan kasvateilla, sillä ponin kasvattaja on tunnettu mm. juuri siitä, että painottaa hyvää luonnetta ja käyttää jalostukseen vain tasapainoisia, hyväluontoisia poneja. Myös ulkoisesti Baby Jane on varsin onnistunut paketti ja sen kantakirjauslausunnossakin mainitaan "sopusuhtainen, kaunis tamma", sekä "nätti pää". Tamma kantakirjattiin II-palkinnolla. Nykyään Baby Jane asuu maineikkaassa Wyntonin siittolassa siitostammana ja on saanut viisi varsaa, neljä tammaa ja yhden ainoan orin.

ie. Libby of Arlington asuu Iso-Britanniassa ja kilpailee nykyisen omistajansa nuorimman tyttären kanssa kouluratsastuksessa. Libby on musta, tasan metrin korkuinen tamma, jolla on hienot raviliikkeet, mutta rodulle ominainen, tikittävä laukka. Omistajiensa mukaan Libby osaa olla aika itsepäinen ja alkuvuosina tamman nuori ratsastaja usein tulikin kesken ratsastuksen alas selästä itkua tuhertaen, mutta valmentajien ja kokemuksen avulla ratsukon yhteistyö on alkanut sujua ja välillä kotiinviemisinä kisoista on jopa ruusuke. Nuorempana Libbya on käytetty jonkin verran näyttelyissä ja se jopa hyväksyttiin aikanaan kantakirjaan III-palkinnolla. Libby on astutettu kaksi kertaa ennen nykyiselle omistajalleen päätymistä ja molemmat sen varsat ovat oreja.

iei. Prosper Black on kohtuullisen suurikokoinen ja komea, 104-senttinen pikimusta ori. Luonteeltaan Prosper ei ole mikään kiltein tapaus ja se tarhaileekin yksin nelinkertaisissa lankkuaidoissa ja aidassa roikkuu varoituskyltti "ei viittä metriä lähemmäs". Ori ei voi nimittäin sietää muita hevosia ja yrittää tavoitella hampaillaan ohikulkevia lajitovereita. Tammojen perään ori on kovasti ja siinä on aikuisellakin pitelemistä, kun lähestytään kiimaista tammaa. Prosper on tunnettu raisuista kosiotavoistaan, mikään gentlemanni ei siis kyseessä ole. Omassa hommassaan ori kuitenkin toimii, sen kanssa kilpaillaan toisinaan valjakkoajossa (kilpailupaikalla Prosper pidetään kaukana toisista hevosista ja sille varataankin aina erikoiskarsina kauempaa) ja pääasiassa se toimii siitosorina.

iee. Bonhurst Sue Ellen on 99-senttinen raudikkotamma, joka myytiin kasvattajaltaan Arlingtonin tilalle 3-vuotiaana. Siellä tamma ehti toimia siitostammana muutaman vuoden, jonka aikana se myös kantakirjattiin kolmosella. Sue Ellen sai kaksi varsaa ja sen jälkeen se laitettiin myyntiin. 11-vuotias tamma päätyi erään poniseuran omistamaan ratsastuskouluun, jossa kiltti tamma toimi monen pienen lapsen ensiratsuna. Vähän edistyneemmät junnut myös kilpailivat Sue Ellenillä helpoissa este- ja koululuokissa. Hyvän luonteensa ansiosta poni saavutti suurta suosiota pikkuratsastajien keskuudessa ja valittiin kahtena vuotena seuran "vuoden poniksi". Nykyään Sue Ellen on eläkkeellä tuntihommista.

ei. Mindas Lucky Luke eli "Laku" on suomalaisen Mindan tallin kasvatteja. Se on pikimusta, olemukseltaan hyvin maskuliininen ori, jolla on vahva luusto ja paksu orikaula. Vielä kun säkäkorkeutta on se komeat 104 cm, on kasassa varsin näyttävä paketti. Laku on pärjännyt näyttelykehissä varsin hienosti ansaiten kaksi kertaa luokkavoiton kahdessa eri rotunäyttelyssä - toisessa se valittiin myös koko näyttelyn parhaaksi. Luonteeltaan Laku on myös ns. orimainen, hieman villi ja viriili herra, joka huomioi kyllä ympärillä liikkuvat tammat. Se on myös suorastaan tunnettu huimista pystyynhyppimis-esityksistään, joita se intoutuu esittelemään lähes joka näyttelyissään. Laku hallitsee sekä ratsu- että ajohommat ja onkin kaikkiaan kuulemma varsin toimiva ja hieno niissä hommissa. Lakulla on myös 16 jälkeläistä.

eii. Øxengårds Gizmo on Tanskassa syntynyt, 101-senttinen raudikko ori, jolla on upea, paksu ja pitkä harjakuontalo. Luustoltaan Gizmo on varsin vankka ja rungoltaan varsin kompakti, joskin hieman lyhytselkäinen. Se on palkittu yhdissä orinäyttelyissä kakkospalkinnolla, mutta muuten sen kanssa on keskitytty enemmän jalostus- ja kilpailupuoleen. Gizmolla kilpaillaan sekä koulu- että esteratsastuksessa ja molemmista lajeista se on saanut myös sijoituksia. Luonteeltaan Gizmo on kuulemma seurallinen ja hauska poni, joka nauttii hellyydenosoituksista ja tykkää keksiä kaikkea omaa kivaa puuhaa. Omistajiensa mukaan ori tarvitsee paljon liikuntaa ja tekemistä, sillä se tylsistyy helposti. Jälkeläisiä Gizmolla on maltilliset 12 kappaletta.

eie. Libby's Rosmarii on suomalaiskasvatteja, isokokoinen (105 cm), musta tamma. Se asuu Mindan tallilla, jonne päätyi suoraan kasvattajaltaan. Rosmariiniksi kutsuttu tamma on hyväksytty kantakirjaan III-palkinnolla ja on kerran palkittu kakkospalkinnolla rotunäyttelyissä. Luonteeltaan Rosmariini on kiltti ja rauhallinen tamma, jonka kanssa lapsetkin tulevat hyvin juttuun. Rosmariini on opetettu sekä ajolle että ratsuksi ja perheen tytär onkin kilpaillut sillä C-luokissa kouluratsastuksessa. Rosmariini on kuuliainen, joskin vähän laiskahko ratsu, jota saa välillä vähän patistella eteenpäin. Rosmariinin suku on vähän harvinaisempaa ja siksi se onkin omistajansa mielestä hyvä lisä jalostukseen. Jälkeläisiä tammalla on neljä kappaletta.

ee. Virkkilän Petronella on Virkkilän tilan kasvatteja, ruunikonpäistärikkö tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 102 cm:n verran. Petronella asui 6-vuotiaaksi asti kasvattajan luona ja ehti saada yhden varsankin sitä ennen. Nykyään tamma asuu pienellä yksityisellä tallilla kahden muun hevosen kanssa, ja pitää kuulemma jöötä isommille hevosille. Omistajat kertovatkin Petronellan olevan varsin "täpäkkä täti", jolla on paljon sanottavaa ja vahvat mielipiteet. Ruoka-aikana se hoputtaa ihmistä kuopimalla ja komentaa muita hevosia potkimalla karsinan seiniä. Omistajat ovat liian isoja Petronellan selkään, mutta ajavat sillä lähes päivittäin ja lisäksi he pitävät sillä tunteja sukulaistytölle. Petronella on kuulemma opettanut tytölle napakkuutta, sillä tomera poni osaa kyllä kaikki mahdolliset poninkujeet.

eei. Rojal's Blue Patrol on suomalaisen Rojal-tallin kasvattama, mustanpäistärikkö ruuna. 103-senttinen poni kilpailee valjakkoajon yksilöluokissa ja on onnistunut sijoittumaan ihan mukavasti tarkkuusluokissa. Pateksi kutsuttu poni on ruunattu pari vuotta sitten. Vielä orina ollessaan se pääsi astumaan muutamia tammoja, mutta nykyään sen kanssa keskitytään valjakkoharrastukseen ja vaikka se ruunattiin verrattain myöhään, se kykenee silti tarhailemaan laumassa ja elämään ihan normaalia poninelämää. Pate on omistajansa mukaan yhteistyöhaluinen ja etenkin ruunauksen myötä sen keskittymiskyky on parantunut entisestään. Orinakin se oli kuulemma kyllä kiltti, mitä nyt tammoista hieman kiinnostunut.

eee. Maya av Kronhagen on ruotsalaisvahvistus, ruunikko, 101 cm korkea poni, joka asuu nykyään Virkkilän tilalla. Maya, tai oikeastaan Maija, kuten omistajansa ponia kutsuvat, on nätti II-palkinnon kantakirjatamma, joka tosiaan hyväksyttiin kantakirjaan joskus nuorempana. Luonteeltaan Maija on hieman itsepäinen, mutta kuitenkin ystävällinen ponitamma, joka nauttii kaikkien shettisten tapaan ruuasta ja rapsutuksista. Iän myötä ruskea rouva on päässyt hieman pulskistumaan omistajien hemmottelun vuoksi, mutta oli kuulemma nuoruudessaan hyvin sopusuhtainen ja kaunispiirteinen. Maija on varsonut Virkkilän tilalla kolme varsaa, kaksi tammaa ja yhden orin.


Jälkeläiset

s. 09.01.2016
ori
s. 22.01.2017
tamma
s. 14.02.2017
ori

Kilpailumenestys

NÄYTTELYT

05.03.2016, kutsu, NJ, Shetlanninponitammat, 4/11 (SA)
09.04.2016, kutsu, NJ, Shetlanninponitammat, 11/12 (SA)
25.02.2017, kutsu, VSN, Shetlanninponitammat, 6/12 (36,5 p.)
09.05.2017, kutsu, NJ, Ponitammat, 6/12 (irtoSERT)

VALJAKKOAJO

07.02.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/40
09.02.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/40
13.02.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 6/40
15.02.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/40
19.02.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/40
19.03.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30
21.03.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
07.04.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30
09.04.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/30
22.06.2016, kutsu, VVJ, Noviisi parivaljakko, 1/25

27.06.2016, kutsu, VVJ, Noviisi parivaljakko, 1/25
03.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/40
04.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
07.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/40
11.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/36
16.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 5/36
KOULURATSASTUS

12.11.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/40
18.11.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/40
22.11.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/40
25.11.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/40
15.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/50
16.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 7/50
19.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/19
21.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/19
25.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/19
02.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40

08.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/30
13.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/30
15.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40
16.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
17.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/30
22.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/40
19.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 8/97
25.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/97
03.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/40
09.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/40

15.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/38
17.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/38
21.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/38
22.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/38
22.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/38
03.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/30
04.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/30
05.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/30
09.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/30


Ikääntyminen

Trixie ikääntyy ensimmäiset neljä vuotta systeemillä 1 irl kk = 1 vrl vuosi, mutta laskien aina kuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Se on siis täyttänyt 1 vuotta 01/05/2015 ja 4 vuotta 01/08/2015. 4-vuotiaasta eteenpäin Trixie ikääntyy satunnaisesti.

Kuulumiset

Syntymän ihme

Tessa-tammamme oli astutettu aiemmin uudella orillamme Väiskillä. Asia oli erityisen jännittävä siksi, että tämä olisi ensimmäinen varsa niin Tessalle kuin Väiskille. Tessa oli antanut jo parin päivän ajan merkkejä varsomisesta, mutta tänään se vihdoin tapahtui. Olin laittanut Tessan varsomiskarsinaan ja töideni lomasta kävin välillä tarkkailemassa sitä. Yhdeksän aikoihin illalla kuulin karsinasta sellaisia ääniä, että arvasin varsomisen alkavan. Tessa oli levoton, hyöri ja pyöri karsinassaan, mutta mitään ei tapahtunut. Päätin pysyä ihan rauhallisena ja odotella, valmistauduin kuitenkin eläinlääkärin kutsumiseen. Puolen tunnin päästä havahduin taas siihen, että nyt tapahtuu. Tällä kertaa varsominen tosiaan oli alkanut, se oli itse asiassa jo hyvässä käynnissä, varsan jalat näkyivät jo. Annoin emän suoriutua ihan rauhassa ja hetken päästä kun kävin katsomassa, oljilla makasi pikkuinen musta tamma. Ensin Tessa oli vähän hämillään, mutta aika pian ne emänvaistot ottivat vallan ja se alkoi töniä varsaansa ylös. Kun vastasyntynyt, hontelo varsa seisoi emänsä vieressä ensimmäistä kertaa jaloillaan, en voinut kuin katsoa ääneti tätä näkyä ja miettiä, kuinka upea onkaan syntymän ihme. Siihen ei kyllä pääse koskaan kyllästymään. Yhtä ihmeellistä on, miten valmiita ovat vastasyntyneet hevoset. Siinä sekin pieni tamma seisoi omilla jaloillaan, vaikka oli vasta äsken ollut emänsä vatsassa. Luonto on kyllä upea.


Varsan elämää

Tessan varsa sai nimekseen Trixie ja nyt jo huomaa, että se tulee kimoutumaan. Toki se on edelleen aivan musta, mutta vaaleat silmänympärykset kielivät kimoudesta. Trixie on kyllä kaikin puolin kaunis ja sopusuhtaisen näköinen poninalku. Se vaikuttaa temperamentiltaan suhteellisen rauhalliselta, mutta selkeästi siltäkin löytyy omaa tahtoa. Trixiellä on tapana tehdä pieniä pukkihyppyjä paikallaan, mikä on tosi riemastuttavan näköistä. En voi olla nauramatta sille joka kerta. Tessa on ollut aika suojelevainen varsaansa kohtaan ja näyttää pahaa ilmettä heti, kun joku lähestyy sitä edes kaukaa. Enpä ole kokenut suurta tarvettakaan härnätä tammaa tai häiritä emän ja varsan kehittyvää suhdetta, kun kaikki on mennyt tosi hyvin ja molemmat vaikuttavat hyvävointisilta. Trixie on kyllä melko utelias ja vaikuttaa kiinnostuneelta niin muista poneista kuin ihmisistä. Se aina kurkottelee turpa pitkällä sen näköisenä, että tekisi mieli tulla moikkaamaan, mutta mamma kyllä pitää huolen, että se jää vain ajatuksen tasolle. Eiköhän se Tessakin siitä pikkuhiljaa rentoudu, kun aikaa vähän kuluu.


Uusien asioiden oppimista

Olemme alkaneet kouluttaa Trixietä valjakkoajoa varten. Muutaman viikon olen treenannut sitä ohjasajamalla ja sille alkavat olla jo erilaiset ääniavut ja ohjasavut tuttuja. Myös raipan käyttöä olen sen kanssa harjoitellut - rohkea tamma oli enemmän utelias kuin hiukkaakaan epäluuloinen piiskaa kohtaan. Sitä sai kosketella sen kanssa kaikkialta ja tamma vain koitti hamuta sitä suuhunsa. Itse asiassa oli aika haastavaa yrittää saada se tajuamaan, että raipan kosketukseen tulisi reagoida jotenkin - mieluusti jotenkin muuten kuin yrittämällä syödä koko välineen. Eilen esittelin sille jo valjakkoajovarusteita. Niistäkään Trixie ei ollut moksiskaan. Suoraan sanoen sitä olisi tosin kiinnostanut enemmän hellittelytuokio kuin ajoharjoitukset. Se ei meinannut millään lähteä liikkeelle ja yritti kovasti tarjota itseään rapsutettavaksi. Lopulta se totesi, että no okei, kävellään sitten eteenpäin, jos kerran ihminen siitä tulee niin iloiseksi. Tamma sai palkkioksi rapsutuksia, koska niistä se pitää. Herkkujen päälle se ei palkkiona oikein ymmärrä, vaikka ruuasta pitääkin. Päästin sen hetkeksi kentälle vapaaksi. Se otti muutaman askeleen ja pysähtyi sitten vaan seisoskelemaan. Hetken ihmeteltyään se käveli takaisin luokseni ja olisi varmaan kiivennyt syliini jos olisi mahtunut. Lopulta se tyytyi laittamaan päänsä syliini ja siinä sitten hetken rapsuteltiin toisiamme.


Eka maastolenkki

Trixie pääsi ensimmäistä kertaa maastolenkille ratsain. Itse ajoin Veeralla, Lisa ratsasti Lyylillä ja Sara sai ratsastaa perässä Trixiellä. Trixiellä on käyty selässä useampia kertoja kentällä, mutta ei vielä ratsastettu pidempään ja maastossa se ei ole käynyt oikeastaan ollenkaan, ellei pihatietä lasketa. Ajattelin, että kahden kokeneen turvaponin kanssa kaikki sujuisi kuitenkin varmasti hyvin. Ainoaksi ongelmaksi osoittautui ajankohta. Kesä oli kuumimmillaan ja se oli tuonut mukanaan paarmat. Ja niitä paarmoja ei ollutkaan mitenkään ihan vähän. Varsinkin Veera kävi vähän kuumana niiden takia, eikä olisi halunnut olla paikallaan tai mielellään kävelläkään yhtään. Askellaji olisi saanut vähintäänkin olla ravi - mieluusti vaikka kiitolaukka. Lyyli-raukka taas yritti koko ajan potkia ja heilutteli päätään. Yllättäen meidän nuorin hevonen Trixie reagoi paarmoihin vähiten. Kyllä sekin muutaman kerran pysähtyi ja yritti ylettyä rapsuttamaan itseään. Jouduimme kaikki pätkimään puista oksat, joilla hätistelimme paarmoja poniemme kimpusta. Trixie tosin onnistui nappaamaan oksan suuhunsa luullen varmaan, että Sara tarjosi sitä sille syötäväksi. Tämä nauratti tyttöjä kovasti.


Trixie talutusratsuna

Lisan luokka järjesti kouluretken rahoittamiseksi koulun pihalla lapsille suunnatun tapahtuman, johin kuului kaikenlaista hauskaa kasvomaalauksesta ongintaan. Lisa oli puhunut asiasta minulle ja keksimme, että voisimme järjestää sinne myös talutusratsastusta. Luokan opettaja ja rehtori olivat ajatukselle myötämielisiä, joten lupauduin tuomaan pari ponia tapahtumaan. Päädyimme meidän rapsutuksista ja ihmisistä pitäviin tammoihimme Lyyliin ja Trixieen - molemmat olivat myös luonteeltaan sopivan rauhallisia tällaiseen toimintaan. Sara ja Lisa halusivat vielä oikein laittaa tammat kauniiksi letittämällä niiden otsatukat ja hännät. Molemmat saivat otsatukkaansa rusetit, pinkit totta kai. Koululle olisi päässyt ratsainkin, mutta päädyin kuitenkin kuljettamaan ponit trailerilla, nehän saisivat kantaa lapsia selässään kuitenkin koko päivän. Erään Lisan luokkakaverin äiti oli suostunut toiseksi taluttajaksi, joten hän sai toimia Lyylin taluttaja minun taluttaessa itse Trixietä. Ponit olivat kyllä päivän todellinen vetonaula. Niinhän se on, että ponit aina vetävät magneetin lailla lapsia puoleensa, eikä tänään asia ollut toisin. Jonossa oli koko ajan lapsia, joten tyhjänpanttina ei ponien tai taluttajien tarvinnut seisoskella. Erityisesti mieleeni jäi eräs poika, joka oli vähän pelännyt poneja, mutta uskaltautui ojentamaan kätensä meidän Trixielle ja vanhempiensa maanittelujen myötä myös ratsastamaan kierroksen. Voi sitä ilmeen ja ryhdin muutosta mikä pojassa tapahtui, kun hän uskalsi! Hymy ylsi melkein kirjaimellisesti korvasta korvaan. Hellyttävintä oli, kun hän halusi antaa ratsulleen halin ja sanoi tälle, että "olet sinä kyllä maailman ihanin."


Ensimmäinen varsa

Katselen Trixietä varsansa kanssa ja ajattelen, kuinka outoa on, että siitä tuntuu olevan vain hetki kun Trixie itse syntyi ja nyt sille syntyi ensimmäinen varsa. Olimme astuttaneet Trixien meidän Dallella ja toissapäivänä Trixien varsominen vihdoin käynnistyi. Se oli näyttänyt merkkejä jo pitkään ja useampana iltana olin ollut aivan varma, että tänään se tapahtuu. Trixie kuitenkin päätti pitää meitä jännityksessä aina vaan. Olin ottanut Trixien jo neljä päivää aiemmin sisälle. Kun synnytys vihdoinkin käynnistyi, seurasin sitä kameran kautta jännittyneenä. Ja se odotus olikin pitkä. Varsominen kesti yllättävän kauan ja olinkin videopuhelinyhteydessä jo meidän eläinlääkäriinkin. Hän ei kuitenkaan ollut huolissaan, kaikki näytti menevän ihan hyvin ja Trixie kuitenkin jaksoi ponnistellaIkuisuudelta tuntuvan ajan jälkeen se vihdoin ponnisti varsan oljille. Hetken jo pelkäsin tamman väsähtäneen niin paljon, ettei se jaksa kiinnostua varsastaan, mutta se taisikin vain ottaa pienen hengähdystauon ennen kuin kääntyi varsansa puoleen ja alkoi nuolla ja kosketella tätä turvallaan lempeästi. Trixien ensimmäinen varsa on nyt siis kaksi päivää vanha ja se on ori.Taustan © The Inspiration Gallery, kuvien © VRL-10356