virtuaalihevonen / a sim-game horse

Mathilda KR

in memoriam

   


  Nimi: Mathilda KR "Tilda"
  Rotu ja sukupuoli: Shetlanninponitamma
  Väri ja säkäkorkeus: Mustankimo, 103 cm
  Syntymäaika: 13.07.2010, ikääntyminen alla
  Rekisterinumero: VH12-017-0158
  Omistaja: Cynoria VRL-11723
  Kotitalli: Zanneshof Shetlands
  Kasvattaja: Jette, Talli Kirmaus
  Koulutus: KO: HeB, VVJ: Noviisi
  Painotus: Koulu ja valjakkoajo


25.06.2015 YLA1 (98p)
31 (18+13) - 33 (21+12) - 17 - 13 - 4
Hyvin kirjoitettu historiateksti!


          Historiasta...

Olin lukenut kyseisen myynti-ilmoituksen useita kertoja, mutta yhä vain huomasin palaavani sen pariin, aina uudelleen ja uudelleen. Melle oli supistamassa toimintaansa ja myymässä muutamia ponejaan ja kiinnostukseni oli herättänyt yksi niistä; shetlanninponitamma nimeltä Mathilda KR. Tamma oli jo vanhempi tapaus ja se myytiinkin lähinnä eläkkeelle ja mahdolliseen siitoskäyttöön. Siitokseen sitä nimenomaan ajattelin kivan suvun ja kilpailutulosten takia. Silti epäröin; meillä oli tallissa jo ihan riittämiin poneja, eikä Larskaan ollut erityisen innokas ottamaan meille lisää poneja. Päätin siis kovettaa sydämeni ja jättää asian sikseen.

Vaan toisin kuitenkin kävi. Sen kahden viikon aikana näin jopa useampana yönä unta ponista - ponista, jota en ollut edes nähnyt! Eräänä iltana hajamielisenä nettiä selaillessani huomasin jälleen kerran ajautuneeni lukemaan kyseistä ilmoitusta. Itse asiassa olin kohta jo tutkimassa netistä ponin sukua tarkemmin. Lars tuli kysymään, mitä teen, ja ilmoitin hänelle aikeestani soittaa tamman myyjälle. "Tee kuten haluat, sinä pidät kuitenkin pääsi, joten turha minun on vastaan sanoa", Lars totesi, "sitä paitsi, onhan tuossa tallissa vielä tilaa". Niin Tilda tuli Zanneshofiin ja valloitti heti lumivalkealla, pörröisellä olemuksellaan koko perheen. Ensimmäisten viikkojen ajan se taisi olla vain vieraskorea, sillä kotiutuminen sujui hienosti ja Tilda käyttäytyi kovin kiltisti, mutta myöhemmin sen omakin luonne alkoi tulla esiin.


          ...nykypäivään

Niin, Tildassahan on kaksi puolta. Aikuisten kanssa se on todellinen enkeli, jota on hirveän helppo käsitellä. Kengittäjään ja eläinlääkäriinkin se suhtautuu tottuneesti ja on kaiken kaikkiaan hyvin helppo asiakas. Sen sijaan lasten kanssa Tilda on kuin aivan eri poni! En varmaan uskoisi, ellen pääsisi itse todistamaan tamman käytöstä lasten kanssa. Se kiltisti pelkästä otsatukasta talutettava ja helposti käsiteltävä poni osaakin olla varsinainen jukuripää, joka kiskoo taluttajaansa pitkin puskia ja kieltäytyy nostamasta kavioitaan. Sentään Tilda ei harrasta puremista saati potkimista, mutta tavattoman itsepäinen junttura se kyllä osaa olla. Kaipa se on joskus entisessä elämässään oppinut vedättämään lapsia oman mielensä mukaan. Meidän tyttöjä tämä tietenkin harmittaa, etenkin kun äsken vielä kuolaimia kerta kaikkiaan suuhunsa ottamasta kieltäytyvä poni avaakin suunsa ihan nätisti, kun äiti tulee laittamaan suitset.

Nykyään tamman pyöreää olemusta katsoessa ei ehkä uskoisi, että Tildalla on aikanaan kilpailtu peräti B-luokkia. Toisaalta poni on toki ollut silloin ihan eri kunnossa kuin nyt vanhempana ja useamman kerran varsoneena. Lisäksi sillä on ollut silloin osaava ratsastaja, joka on saanut ponin potentiaalin esille. Tilda ei nimittäin ole mikään helpoin ratsu, koska siltä löytyy niin rutkasti itsepäisyyttä. Etenkin vähänkään kokemattomampien ratsastajien kanssa se yrittää kaikki temppunsa; ensin sitä saa koko ajan ajaa eteenpäin ja sitten kun sen saa liikkeelle, se alkaa tehdä muita temppuja, kuten sännätä eri suuntaan kuin ratsastaja haluaa. Lisäksi se kokeilee ihan joka kerta kiskoa kentän laidalle syömään ruohoa. Voikin olla vaikea uskoa, että riittävän napakan ratsastajan selkään noustessa Tilda onkin ihan oikeasti osaava; se kulkee nätissä muodossa ja suorittaa siistit siirtymiset, temponvaihdokset ja pohkeenväistöt. Tilda hallitsee jopa puhtaan laukanvaihdon halutessaan! Koulukiemuroiden lisäksi Tilda osaa myös hypätä, joskin saattaa helposti laittaa liinat kiinni ja pysähtyä esteen eteen, ellei ratsastaja ole tarkkana.

Muiden ponien suhteen Tilda on vähän sellainen yksinäinen susi, joka viihtyy ennemmin omassa seurassaan kuin lauman keskellä. Se on joskus tarhannut ihan tyytyväisenä yksinäänkin, eikä varsinaisesti kaipaa toisten ponien seuraa, mutta kykenee kuitenkin tarhaamaan myös laumassa. Ihan iholle se ei kuitenkaan muita poneja halua ja käyttää herkästi hammaskalustoaan ilmaistakseen haluavansa olla rauhassa. Emänä se on kuitenkin hyvin huolehtiva. Tiineys muuttaakin Tildan käytöstä, siitä tulee jopa meitä aikuisia kohtaan vähän ärtyisä ja ensimmäiset viikot se suojelee varsaansa muilta poneilta ja joskus ihmisiltäkin. Sen jälkeen se palautuu pikku hiljaa omaksi itsekseen ja muuttuu suojelevasta leijonaemosta lähes kertaheitolla boheemiksi "vapaan kasvatuksen" kannattajaksi, eikä juuri enää kanna huolta varsansa tekemisistä.


Sukutaulu

iii. Iev Randomness
iie. Tribal Veronice
iei. Grison Claire
iee. Cyron Ardinelia
ei. Dutyfree
    VH02-017-3778
eii. Dutyfly
eie. Free
ee. Ballerina
    VH02-017-3649
eei. Ringe Stump
eee. Vacker Fröken

i. Huvin Tobias on kliseisesti ilmaistuna pieni (98 cm), mutta pippurinen ori, jonka kanssa omistajien hermot ovat toisinaan koetuksella. Sillä on muutamia pahoja tapoja (mm. näykkiminen), joilla se on oppinut hakemaan huomiota. Ratsuna Topi sen sijaan on loistava osoitus rodun monipuolisuudesta; sen painotuslaji on koulu, mutta lisäksi orilla on kilpailtu esteitä, kenttää, maastoesteitä ja valjakkoajoa. Se on myös palkittu SHLA-I, KTK-III- palkinnoin. Jälkeläisiä Topilla on tällä hetkellä viisi.

ii. Velvet Requiren on 102 cm korkea musta ori, joka on palkittu kolme kertaa MVA-sertillä ja ansainnut näinollen VIR MVA Ch -arvonimen. "Veeti" on painottunut valjakkoajoon ja sillä onkin lajista hienosti sijoituksia (44 kpl). Periyttäjänäkin ori on osoittanut olevansa hyvä; sillä on viisi jälkeläistä, joista kaksi on palkittuja; Tobias em. SHLA- ja KTK-arvonimillä, toinen ori taas on isänsä tapaan VIR MVA Ch. Veeti itse on hyvin pirtsakka ja vähän ailahtelevainenkin oripoika, jolla on kauniit, matkaavoittavat liikkeet.

iii. Iev Randomness oli Englannissa syntynyt, rautiaanpäistärikkö ori, jota nähtiin lähinnä koulu- ja esteradoilla. Se oli melko isokokoinen, 103 cm korkea poni, joka hyppäsi parhaimmillaan peräti 70 cm! Lisäksi se saavutti menestystä näyttelykehissä, jossa sen komeaa ulkomuotoa ja moitteetonta kehäkäytöstä osattiin arvostaa. Jälkeläisiä orista ei jäänyt kuin kolme kappaletta, eikä yksikään valitettavasti perinyt isänsä upeaa väritystä.

iie. Tribal Veronice oli 97-senttinen raudikkotamma, joka painottui esteratsastukseen. Luonteeltaan se oli hiukan tulisempi tapaus, mutta kenties luonne oli vain eduksi esteradoilla, jossa se päihitti monia isompia lajitovereitaan. Veronicen omistivat äiti ja tytär, jotka molemmat varsin pienikokoisina ihmisiä ratsastivat tammalla. Veronice myös varsoi elämänsä aikana kaksi kertaa ja kumpikin varsa kuulemma peri emänsä energisen luonteen.

ie. Amber Claudine on kaunis rautias tamma, jolla on kilpailtu valjakkoa vaativalla tasolla. Aina tamman tilanne ei ole ollut yhtä hyvä; tullessaan Huvitukseen briteistä poni oli omistajansa sanoin "5-vuotias, huonokuntoinen poninrumilus", jonka kanssa jouduttiin tekemään paljon töitä nykyiseen tilanteeseen päästäkseen. Luonne Dinaksi kutsutulla tamma on kuitenkin loistava ja se onkin toiminut myös lasten ratsuna. Menestys valjakkoajossa oli huikeaa ja huipentui VVJ-I -titteliin. Dinaa on käytetty myös jalostukseen ja sillä on nykyään kuusi jälkeläistä.

iei. Grison Claire oli isokokoinen (106 cm) musta ori, jolla kilpailtiin lähinnä valjakkoajossa. Myös muutamia näyttelyitä orin kanssa kierrettiin hyvällä menestyksellä ansaiten muotovalion arvon. Lisäksi Claire kantakirjattiin II-palkinnolla, joka varmasti vaikutti sen kysyntään jalostuksessa, vaikkei orin luonne ihan parhaimpia ollutkaan. Äkkipikaisesta luonteestaan huolimatta Clairea käytettiin siitokseen varsin kiitettävästi ja jälkeläisiä sillä on reilut 80 kappaletta.

iee. Cyron Ardinelia oli metrin korkuinen tummanruunikko tamma, joka toimi synnyinmaassaan Englannissa siitostammana. Valjakkopainotteisella tammalla kilpailtiin paitsi valjakkoajossa, myös harrastetasolla esteillä ja koulussa. Luonteeltaan "Delia" oli varsinainen symppis - ja kauniskin vielä. Se kantakirjattiin II-palkinnolla vielä eläkepäivillään ja jalostukseen sitä käytettiin kuusi kertaa.
e. Fantome's Butterfly oli 93-senttinen mustankimo tamma, jolla on ollut elämänsä aikana monta omistajaa ja kotia. Se syntyi talli Fantomessa, josta se myytiin jo nuorena muualle. Viimeiset vuotensa se asui ilmeisesti Talli Kirmauksessa. Viimeisin omistajansa kutsui tamma Flyteksi ja kilpaili sen kanssa kouluratsastuksessa sijoittuen muutamia kertoja. Lisäksi tammaa käytettiin jalostukseen ja ainakin rekisterissä sillä on kolme jälkeläistä; kaksi oria ja Mathilda ainoa tamma. Flyte oli myös SHLA-III -palkittu.

ei. Dutyfree oli 97-senttinen ori, josta ei valitettavasti löytynyt kauheasti tietoja. Ilmeisesti ori oli kuitenkin yleispainotteinen ja sillä kilpailtiin ainakin koulussa, esteillä ja valjakkoajossa. Ihan turha ori ei kyseessä tosiaankaan ollut, sillä se palkittiin aikoinaan yleislaatuarvostelussa kolmospalkinnolla pistein 66. Dutyfreetä käytettiin myös jalostukseen, joskin varsin säästeliäästi, sillä ainakin rekisterissä sillä on jälkeläisiä vain kolme kappaletta - sattumoisin kaikki vieläpä tammoja. Ori lopetettiin vuonna 2010.

eii. Dutyfly oli kirjava, 96-senttinen ori, joka sijoittui sekä esteradoilla että valjakkoajossa. Huhujen mukaan ori oli hoitaessa kiltti ja leppoisa, mutta ratsuna vähän kujeileva ja siksi haastava. Esteradoilla menestys oli vaihtelevaa, mutta valjakkoajossa ori toimi huomattavasti paremmin. Dutyflyta käytettiin jalostukseen jonkin verran ja jälkeläisiä sillä arvellaan olevan vajaa viitisenkymmentä kappaletta.

eie. Free eli nuoruusvuotensa Shetlanninsaarilla ponilaumassa puolivillinä, kunnes se 5-vuotiaana lennätettiin Norjan kautta Suomeen. Lentomatkalla ponin alkuperäiset paperit katosivat ja Suomessa se rekisteröitiin sitten uudestaan, yksinkertaisesti nimellä Free. Se toimi lähinnä maskottiponina ja siitostammana eräällä pienellä harrastetilalla, jossa se sai kolme jälkeläistä. Luonteeltaan tamma oli vähän uppiniskainen, mutta kuitenkin varsin ihmisystävällinen, ratsuna sitä ei kuitenkaan juuri nähty, koska omapäiselle ponille ei löytynyt riittävän pientä, mutta taitavaa kuskia.

ee. Ballerina oli pienikokoinen, vain 91 cm korkea tamma, jonka kanssa kilpailtiin useammassakin lajissa. Dutyfreen tapaan se oli yleispainotteinen ja sekin palkittiin yleislaatuarvostelussa kolmosella pistein 68. Ballerina -jota kotona kutsuttiin tuttavallisesti Balloksi-, lopetettiin vuonna 2010, mutta sitä ennen se ehti saada kaksi tammavarsaa; molemmat Fantome's -kasvattajanimen alle.

eei. Ringe Stump on vähän harvinaisemmista linjoista peräisin, sillä sen sukujuuret ovat lähinnä Puolasta ja Belgiasta. Se on kahden hienon belgialaisen siitosponin jälkeläinen ja orille onkin periytynyt vanhempiensa upea rakenne ja emänsä pikimusta väritys. Ringe onkin menestynyt hienosti näyttelyissä tullen peräti kaksi kertaa valituksi rotunäyttelyiden parhaaksi poniksi.

eee. Vacker Fröken on Ruotsissa syntynyt kaunis kimo, joka eli koko elämänsä kasvattajansa luona Etelä-Ruotsissa. Vacker kantakirjattiin B-luokkaan lähinnä jälkeläisnäyttöjensä perusteella, sillä rakenteeltaan se oli melko vaatimaton - vaikkakin tamman kaunis pää sai kyllä usein kehuja. Vacker toimitti lähinnä siitosponin virkaa ja jättikin jälkeensä useampia hienoja kilpaponin alkuja.

Jälkeläiset

s. 04.02.2014
ori
s. 12.08.2014
tamma
s. 22.10.2014
ori
s. 01.12.2014
tamma

Kilpailumenestys

  Kouluratsastus
06.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/43
10.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/43
13.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/50
13.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 5/77
15.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/17
16.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 2/60
17.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 7/77
18.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/40
20.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40
20.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 7/60

20.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/60
21.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40
21.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/40
22.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 8/100
22.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/60
22.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/13
23.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/60
23.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 8/100
24.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/60
25.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/60

29.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/60
29.02.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 4/60
15.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/50
19.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/48
21.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/32
21.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 7/60
22.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 2/60
24.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/60
31.03.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/60
06.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 8/90

07.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40
08.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 4/40
08.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
08.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 7/50
15.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 5/40
15.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 9/96
16.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 2/40
16.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 4/40
19.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/60
20.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 07/60

22.04.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/60
11.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/40
13.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 6/40
15.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 6/40
15.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 7/60
16.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/40
16.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 2/100
17.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/100
17.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 6/40
21.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 3/60

21.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 2/40
22.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 1/40
24.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 1/40
28.07.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 5/30
20.08.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 4/40
21.08.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 6/40
21.08.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 7/80
24.08.2012, kutsu, KRJ, Helppo B, 2/60

  Valjakkoajo
17.03.2012, kutsu, VVJ, Noviisi pari, 2/30
20.03.2012, kutsu, VVJ, Noviisi pari, 3/16
20.03.2012, kutsu, VVJ, Noviisi pari, 4/30
21.03.2012, kutsu, VVJ, Noviisi pari, 3/16
09.04.2012, kutsu, VVJ, Noviisi yksilö, 5/30
15.04.2012, kutsu, VVJ, Noviisi pari, 5/30

Ikääntyminen

01/10/2010 - 1-vuotias
01/12/2010 - 2-vuotias
01/02/2011 - 3-vuotias
01/05/2011 - 4-vuotias
01/08/2011 - 5-vuotias
01/11/2011 - 6-vuotias
01/01/2012 - 7-vuotias
01/04/2012 - 8-vuotias
01/08/2012 - 9-vuotias
01/12/2012 - 10-vuotias
01/04/2013 - 11-vuotias
01/08/2013 - 12-vuotias
01/12/2013 - 13-vuotias
01/01/2014 - 14-vuotias
01/03/2014 - 15-vuotias
01/06/2014 - 16-vuotias
01/09/2014 - 17-vuotias
01/12/2014 - 18-vuotias
01/01/2015 - 19-vuotias
01/02/2015 - 20-vuotias
01/03/2015 - 21-vuotias
15/03/2015 - 22-vuotias
01/04/2015 - 23-vuotias
15/04/2015 - 24-vuotias

Päiväkirja

  Sara & Tilda harjoitusestekisoissa
Sara oli tänään Tildan kanssa harjoitusestekilpailuissa ja olin tietysti äitinä mukana katsomassa. Sara oli ihan innoissaan asiasta ja lähti radalle hyvin tomeran oloisena. Siksi en oikein tiennytkään, itkeäkö vai nauraa, kun Tilda päätti pistää ihan ranttaliksi. Ensimmäinen hyppy vielä sujui, mutta sitten se koukkasi kesken radan yhdelle esteelle syömään sen alla olevasta heinäpaalista! Sara paukutti posket punaisina pohkeillaan minkä kerkesi, mutta Tilda ehti ottaa tukollisen heiniä suuhunsa ennen kuin rata-avustaja meni taluttamaan ponin ohjista takaisin radalle. He saivat jatkaa suorituksensa loppuun asti, mutta mitään mahdollisuuksiahan ei parivaljakolla enää ollut... Sara olikin hyvin pettynyt ja äkäinen radan jälkeen, ja pääsipä siinä muutama pettymyksen kyynelkin. Lohdutin tietysti tyttöä parhaani mukaan ja mukava ele olikin se, kun Sara sai lopulta tuomareilta kannustuspalkinnon itselleen; karkkipussin sekä Tildalle hevosnameja (vaikken ollutkaan ihan varma, että poni sellaisia lainkaan ansaitsi, heh).

  Tilda kouluratsuna
Siskoni Maisa-tytär, joka on 'ratsuttanut' mm. orejamme, tuli tänään ratsastamaan Tildalla. Pidin parille tunnin, jonka aiheena olivat temponvaihtelut käynnissä ja ravissa. Maisa on omia tyttöjämme vanhempi ja kokeneempi ratsastaja ja saa useimmat ponit toimimaan varsin hyvin. Tilda ei ollut poikkeus, vaikka toki omapäisen ponin piti vähän kokeilla uutta ratsastajaansa ylimääräisillä mutkilla ja omilla säntäilyillään, mutta pääasiassa tunti sujui varsin hyvin. Etenkin temponlisäykset sujuivat kivasti ja Tilda esitti varsin vetävää käyntiä ja sujuvaa ravia. Laukassa poni koitti temppuilla enemmän ja pääsi pari kertaa sujahtamaan ihan eri suuntaan kuin ratsastajan oli tarkoitus, mutta Maisa pysyi selässä ja sai ponin aina nopeasti takaisin hallintaansa. Tunnin jälkeen Maisakin oli suhteellisen tyytyväinen ja haluaa kuulemma ratsastaa Tildalla toistekin.

  Pieniä yhteenottoja
Riinan poismenon seurauksena laumajärjestystä on jouduttu selvittelemään uudelleen. Riinahan oli tammalauman pomo ja tietenkin pomon puuttuminen on aiheuttanut jonkin verran konflikteja. Jessa on etenkin ollut aika mahdoton viime päivinä ja härnännyt muita poneja oikein olan takaa - suurimmaksi silmätikuksi se on ottanut lauman uusimman jäsenen; Tildan. Tilda itsekään ei ole se kaikista alistuvin poni, joten yhteenotoilta ei ole voinut välttyä. Yhtenä päivänä Jessa oli vähän kurmuuttanut Tildaa sillä seurauksella, että jälkimmäiseltä löytyi muutamia vekkejä ryntäiden ja kaulan alueelta. Onneksi ne olivat sen verran siistejä ja pieniä, etteivät ne tarvinneet mitään toimenpiteitä. Laumajärjestyskin on taidettu jo setviä ja Tipsyhän otti nyt lauman johtajattaren paikan.

  Emän ja varsan kuulumisia
Varsalle päätettiin vihdoin nimi ja Myrtle siitä tuli. Lars ei oikein tykännyt moisesta nimestä, mutta kun varsan hellittelynimeksi tuli Myrtti (Harry Pottereiden erään hahmon mukaan), niin pitihän sen sointua viralliseen nimeen. Ja myös tuo Myrtti nyt sitten vakiintui tamman kutsumanimeksi, on se jotenkin niin sopiva. Tilda, joka muuttui tiineyden aikana varsin kiukkuiseksi, on vihdoin palannut entiselleen. Enää se ei heti ole karsinassa vastassa korvat päätä myöten vedettynä ja häntä kiukkuisesti huiskien, vaan itselleen tyypilliseen tapaan korvat hörössä ja naamallaan hyvin optimistinen ilme; josko ois herkkuja tarjolla? Eilen uskalsimme jo laittaa Tildan ja varsan muiden tammojen sekaan tarhaan, kun Tilda ei enää ole kokenut niin tarpeelliseksi yrittää pitää muita poneja loitolla. Tänään todistin jo Tipsyn ja Myrtin tutustumista toisiinsa ilman, että Tilda reagoi mitenkään.

  Tamma tuli!
Tilda varsoi pari päivää sitten. Olin höpötellyt sille toiveistani päistärikön varsan suhteen ja ilmeisesti Tilda kuuli ja päätti toteuttaa toiveeni, sillä varsa on kaunis rautiaanpäistärikkö tamma. Olin tietysti iloinen ylipäätään siitä, että varsominen sujui hyvin ja että sieltä ylipäätään tuli varsa, mutta lisäksi olin erittäin riemuissani siitä, että se tosiaan oli se kauan toivomani päistärikkö! Nimestä on käyty pientä vääntöä, emmekä ole vielä päässeet yksimielisyyteen. Ehdotuksia on useita, on ehdotettu Madelinea, Monetia, Melinaa, mutta mikään ei ole vielä osoittautunut "oikeaksi" nimeksi pikkuiselle tammalle. Tilda itse suhtautui kaikkeen tyynesti, vaikka sen edellisestä varsomisesta on jo aikaa, niin silti kaikki sujui yllättävän helposti ja nopeasti kuin suoraan oppikirjasta. Varsakin vaikuttaa terveeltä ja hyvinvoivalta ja oli jaloillaan muutaman minuutin päästä syntymästä.

  Astutuspuuhia
Tilda päätettiin astuttaa, joten ensin piti tietenkin valita sopiva sulho. Meillähän ei tällä hetkellä 2-polvista oria olekaan, joten haku piti suunnata oman tilan ulkopuolelle. Alkuun kriteerinäni oli lähinnä vain sopiva suku ja painotus, mutta siinä orikatalogia selatessani päätin, että orin täytyisi olla päistärikkö. Minusta olisi nimittäin hienoa saada laumaan päistärikkö poni. Jalostuskelpoisia päistärikköoreja ei hirveän montaa ollut, Reposaaresta löytyi pari kappaletta ja lisäksi Miia-Marialta yksi sukunsa puolesta sopiva. Lopullinen päätös tehtiin GL Paranoidin ja Wyat Jazzy Jubilantin kesken; loppujen lopuksi valintani kääntyi Miia-Marian oriin, eli Wyat Jazzy Jubilantiin, joka on erittäin komea rautiaanpäistärikkö ori, jolla on kilpailtu koulua ja valjakkoajoa ja jolla oli ennestään vain yksi jälkeläinen. Otin yhteyttä Miia-Mariaan ja astutus passasi hänelle. Kosiomatka orin luo sujui hienosti ja myöhemmin tiesin jo Tildan käytöksestä sen olevan tiineenä; ultra vielä vahvisti epäilyni todeksi. Jännää!

  Tilda tuli taloon
Päivä, jona Tilda tuli Zanneshofiin, oli kauniin syksyinen. Päivän viimeiset auringonsäteet pilkottivat pilvien lomasta ja tallipihaa koristi koko syksyn kaunis värikirjo. Illan harmonian rikkoi pihaan kaartava kuljetusauto, jonka lastaussilta avattiin ja trailerista ulos talutettiin kimo shetlanninponitamma. Tilda pysähtyi rampin eteen, nosti harmaata turpaansa uteliaasti ja nuuhki ilmaa pikkuruiset korvat höröllä. Sitten se päästi yhden ainoan, pitkän ja äänekkään hirnahduksen, johon vastasi toinen hirnahdus. Niine hyvineen tamma asteli talliin ja suoraan uuteen, omaan karsinaansa. Nurkat piti käydä läpi, mutta sitten se ilmeisen tyytyväisenä näkemäänsä asettui syömään sille valmiiksi laitettuja heiniä. Karsinanaapuri yritti uteliaana nuuhkia uutta tulokasta oven yli, mutta Tilda ei siitä juuri piitannut. Se tiesi tulleensa kotiin.


Taustan © Ritva Väänänen, kuvien © Sylvester