virtuaalihevonen / a sim-game horse

Lönnbergs Rudolf


Koko nimi Lönnbergs Rudolf "Ruffo" Omistaja Cynoria (VRL-11723)
Rotu ja sukupuoli Minishetlanninponiori Kotitalli Zanneshof Shetlands
Väri ja säkäkorkeus Tummanruunikko, 85 cm Kasvattaja Lönnbergs Stutteri, SWE (evm)
Syntymäaika 04.11.2013, ikääntyminen alla Koulutus VVJ: Vaativa
Rekisterinumero VH14-017-0354 Painotus Valjakkoajo


20.02.2017 palkittu Shetlanninponien laatuarvostelussa pistein 103; SHLA-II
25 + 12,5 + 30 + 16,5 + 15 + 4 = 103p.


Ruffo on pieni suuri persoona, jonka luontainen charmi onnistuu hurmaamaan yleensä kaikki ihmiset. Luonteeltaan pikkuori on vähän ristiriitainen tapaus, jossa tuntuu olevan vähän kaikkea (mutta ei kuitenkaan mitään liikaa). Se on toisaalta rauhallinen, mutta silti eläväinen ja vilkaskin, se on sekä seurallinen, että itsenäinen ja nöyryydestään huolimatta myös omanarvontoinen, jopa ylpeä.

Ensivaikutelma Ruffosta on, että siinä on poni, joka on erittäin tyytyväinen itseensä ja tasapainossa myös ympäristönsä kanssa. Moni on kuvaillut sitä ylpeän oloiseksi poniksi, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että se käyttäytyisi silti huonosti. Päinvastoin, Ruffo käyttäytyy yleensä oikein mallikelpoisesti. Kunhan sitä kunnioittaa, sekin osoittaa kunnioitusta takaisin ja tekee mielellään juuri niin kuin hyväkäytöksiseltä ponilta odotetaankin. Harvoin mikään asia onnistuu järkyttämään Ruffon sisäistä tasapainoa, se suhtautuu elämään ja asioihin tyynesti, vaikka havainnoikin ympäristöään kiinnostuneesti. Jännittäviäkin asioita se yleensä tutkailee pikemminkin uteliaasti kuin hermostuneesti. Kun se johonkin asiaan kerran tottuu, se muistaa aina, että tämä on ihan tuttu juttu, oli kyse sitten vaikka rokotuksesta, raspauksesta tai kuljetusautoon menemisestä.

Töihin Ruffo lähtee aina ihan mielellään, vaikkei pistä kyllä vapaapäiviäkään lainkaan pahakseen. Ori on mukavan mutkaton ja suorastaan helppokin ohjastettava, koska se tietää, mitä sen pitää tehdä ja toimii yleensä sen mukaan. Hyvin harvoin Ruffo äityy protestoimaan ihmisen käskyjä vastaan ja epäilen, että se varmaan jolkottelisi tyytyväisenä vaikka suohonkin, jos sen sinne ohjaisi (ja todennäköisesti vain miettisi, pitikö hölmön ihmisen nyt mennä valitsemaan näin hankala reitti, kun helpompiakin olisi tarjolla). Itsesuojeluvaisto Ruffolla taitaakin olla vähän puutteellinen, sillä ori ei osaa pelätä tai arastella juuri mitään. Eipä se karhullekaan korvaansa juuri lotkauttanut, kun sellaiseen kerran ajolenkillä törmättiin... Karhu koki selvästi suuremman järkytyksen ja lähti aika vikkelästi livohkaan Ruffon edes sekoamatta tahdissa. Sellainen on meidän Ruffo!


Sukutaulu

i. Ruben av Gårdsby ii. Emmelunds Rufus iii. Emmelunds Åke
iie. Emmelunds Rune
ie. Rönnbackas Gerda iei. Andy v. Hoytbergen
iee. Cherry Blossom
e. Lönnbergs Madicken ei. Atlas av Hansenberg eii. Hellendals Fernando
eie. Alice av Grungfjäll
ee. Malvina III eei. Harley v. Dicksom
eee. Eddalumps Monica

i. Ruben av Gårdsby on ruotsalaisen pikkutilan kasvatteja, joka vaikuttaa nykyään jalostusorina Lönnbergin siittolassa. Ruben on 86-senttinen tummanpunaraudikko, joka on tehnyt hyvää näyttelyuraa ja on valittu kaksi kertaa näyttelyn parhaaksi miniature-oriksi. Ruben on ansainnut myös miniature champion-arvonimen. Se onkin hyvätyyppinen ja ilmeikäs, sopusuhtainen ja hyvin liikkuva ori, jolla on tosin melko vilkas temperamentti.

ii. Emmelunds Rufus on syntynyt Emmelundin tilalla, mutta vaikuttaa nykyään eräässä toisessa ruotsalaisessa siittolassa jalostusorina. Minin mitat juuri ylittävä, 88-senttinen Rufus on väriltään musta ja ulkoisesti säkäkorkeuttaan isomman näköinen, ryhdikäs ja tyypikäs ori. Luonteeltaan se on eloisa, jopa vilkas, mutta kuitenkin miellyttävä. Rufuksella on 57 jälkeläistä, niistä valtaosa on minikokoisia shetlanninponeja.

iii. Emmelunds Åke on 86-senttinen pikimusta ori, joka vaikuttaa edelleen Emmelundin tilalla. Itse asiassa se on erään yksityishenkilön omistuksessa, mutta heillä on kasvattajan kanssa sopimus, että ori asuu kasvattajansa tilalla ja kasvattajalla on edelleen jalostusoikeus oriin. Åken omistaja ei ole kasvatustoiminnasta kiinnostunut, mutta sen sijaan harrastelee ponin kanssa valjakkoajoa. Åke on reipasluontoinen ja komea ori, jolla on 10 jälkeläistä.

iie. Emmelunds Rune on tähtipäinen raudikkotamma ja säkäkorkeudeltaan 86 cm. Rune on kilttiluonteinen ja nätti tamma, joka on palkittu kolmospalkinnolla rotunäyttelyissä. Pääasiassa Rune toimii siitostammana synnyintilallaan ja onkin jättänyt kivan näköisiä varsoja. Runen varsoista vain yksi on ori, loput neljä ovat kaikki tammoja. Hauskasti se ainoa ori on myös ainut musta, tyttäret ovat emänsä tapaan rautiaita.

ie. Rönnbackas Gerda myytiin Gårdsbyhyn Rönnbackan tilalta nelivuotiaana ja kerran varsoneena. Gerda on kauniin tummanpunarautias, 84 cm korkea vankkarakenteinen, joskin melko matalajalkainen tamma, jolla on vain yksi näyttelysaavutus varsa-ajoilta, jolloin se palkittiin kakkosella. Suloinen pikkutamma on luonteeltaan rauhallinen ja lempeä sekä ponilaumassa se selkeä emähahmo. Gerdalla on kaksi omaa jälkeläistä.

iei. Andy v. Hoytbergen on Alankomaista aikanaan Ruotsiin päätynyt kimo pikkuori, jolla oli säkäkorkeutta vain 78 cm. Yleisvaikutelmaltaan Andy oli hyvin orimainen ja sitä vain korosti orimainen käytös. Etenkin näyttelykehissä se tuli tunnetuksi vilkkaudestaan, äänekkyydestään ja orimaisista ohjelmanumeroistaan. Kuitenkin kotioloissa ori oli omistajansa mukaan erittäin rauhallinen.

iee. Cherry Blossom oli Rönnbackan tilan ensimmäisiä kantatammoja. Kaunis tummasävyinen punaraudikko osoittautui loistavaksi emäksi ja kohtuulliseksi periyttäjäksi ja sen seitsemästä jälkeläisestä peräti neljä on hyväksytty kantakirjaan. Cherry Blossom itse oli äärimmäisen hyväluonteinen ja kiltti tamma, joka piti loistavaa huolta varsoistaan. Lisäksi se oli myös perheen lasten luottoponi.

e. Lönnbergs Madicken on Lönnbergin tilan omia kasvatteja, tummanruunikko 84-senttinen tamma, joka on kantakirjattu B-luokkaan. Yleisvaikutelmaltaan tamma on nätti, vaikka sillä onkin hieman kapeahko kaula ja lievästi notko selkä. Kuitenkin sillä on kaunis pää, erittäin selkeä sukupuolileima, hyvä luusto jaloissa ja kauniit, pitkät jouhet. Madicken on hyväluontoinen ja kiltti tamma ja tehnyt tähän mennessä kolme varsaa.

ei. Atlas av Hansenberg on tummasävyinen ruunikko, jolla on säkäkorkeutta vain 79 cm. Pienestä koostaan huolimatta Atlas on hyvin rakentunut ja sopusuhtaisen näköinen, vaikkakin sillä on melko lyhyt lanne ja hieman takakorkeutta. Atlas on syntynyt Ruotsissa ja toiminut siellä kahden vuoden ajan siitoksessa, mutta nykyisin ori asuu Tanskassa. Jälkeläsiä Atlaksella on 82 kappaletta, joukossa viisi kantakirjaan hyväksyttyä oria.

eii. Hellendals Fernando oli loistonsa päivinä upea ilmestys ja niinä vuosina, kun sai astutusluvan, niin myös aikansa suositumpia miniature-kokoisia jalostusoreja. Fernando oli hyvärakenteinen ja näyttävä, pikimusta 82-senttinen ori, joka palkittiin kaikissa näyttelyissään ykköspalkinnolla ja kantakirjattiin parhaaseen luokkaan. Valitettavasti periyttäjänä ori ei lopulta osoittautunut aivan niin loistavaksi kuin odotettiin.

eie. Alice av Grungfjäll oli aika tavallinen rotunsa edustaja, musta ja 80 cm korkea tamma, jolla ei ollut mitään erityisiä meriittejä. Alice oli ihan tavallinen "pullaponi", joka eli koko elämänsä nelivuotiaasta lähtien saman naisen omistuksessa toimien ihan vain harrasteponina. Alice oli omistajansa mukaan fiksu ja kekseliäs, nuorena vilkas, mutta vanhemmiten rauhallinen ja lempeä. Alice astutettiin elämänsä aikana kaksi kertaa, mutta sen toinen varsa syntyi kuolleena.

ee. Malvina III oli yksi Lönnbergin tilan kantatammoja, vaatimattoman näköinen musta tamma, joka ei saavuttanut näyttelypalkintoja, mutta oli luonteeltaan sitäkin kultaisempi ja emänä loistava. Malvinaa ei koskaan mitattu virallisesti, mutta omistajansa mukaan se oli alle 90-senttinen, mutta ei kuitenkaan minikokoinen. Malvina varsoi elämänsä aikana kuusi kertaa, kerran tosin kuolleen varsan, joten sillä on viisi jälkeläistä.

eei. Harley v. Dicksom on Alankomaissa syntynyt ja sieltä Ruotsiin päätynyt ori - tai nykyisin ruuna. Tämä 86 senttiä korkea mustankirjava poni astui nuoruudessaan kourallisen tammoja, mutta se oli alunperinkin tarkoitus ruunata ja ruunauksen jälkeen Harley kilpaili valjakkoajon pariluokissa omistajansa toisen shetlanninponin kanssa ihan kohtuullisen hyvällä menestyksellä.

eee. Eddalumps Monica on kakkosluokkaan kantakirjattu tamma, väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 90 cm. Monica toimi aikanaan pääasiassa siitoskäytössä ja lastenratsuna, vaikka ei luonteeltaan ollutkaan ihan se helpoin lastenponi - kuulemma tosin sitäkin opettavaisempi. Itsepäisyyttä ja omaa tahtoa ei tältä ponilta puuttunut ja sen ainoa kasvattajalleen jäänyt varsa on kuulemma kuin emänsä kopio.


Jälkeläiset

s. 02.03.2015
ori
s. 18.04.2015
ori
s. 15.11.2015
tamma
s. 01.12.2015
tamma

Kilpailumenestys

VALJAKKOAJO
14.04.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 5/30
23.04.2015, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 1/20
04.05.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/40
12.05.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 6/40
13.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/40
15.05.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/40
20.05.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/40
23.05.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/40
24.05.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/40
28.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/40

29.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 1/7
03.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 1/8
07.06.2015, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/34
12.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30
12.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 6/40
14.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/30
18.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
16.07.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/40
07.08.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/30
08.08.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/30

11.08.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/40
28.07.2015, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 2/12
03.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 3/11
04.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 2/11
05.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 2/11
06.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 1/11
01.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/30
03.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/40
07.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30
08.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/40

10.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
13.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/30
17.03.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30

Ikääntyminen

01/01/2014 - 1-vuotias
01/03/2014 - 2-vuotias
01/05/2014 - 3-vuotias
01/07/2014 - 4-vuotias
01/09/2014 - 5-vuotias
01/11/2014 - 6-vuotias
01/01/2015 - 7-vuotias
01/02/2015 - 8-vuotias
01/03/2015 - 9-vuotias
01/04/2015 - 10-vuotias
01/05/2015 - 11-vuotias
01/06/2015 - 12-vuotias
01/07/2014 - 13-vuotias
01/08/2014 - 14-vuotias
01/09/2014 - 15-vuotias
01/10/2014 - 16-vuotias
01/11/2015 - 17-vuotias
01/12/2015 - 18-vuotias
01/01/2016 - 19-vuotias
01/02/2016 - 20-vuotias
01/03/2016 - 21-vuotias
01/04/2016 - 22-vuotias
01/05/2016 - 23-vuotias
01/06/2016 - 24-vuotias

Kuulumiset

Kotiutumista
Meille saapui viime viikolla suoraan Ruotsinmaalta uusi minikokoinen ori Lönnbergs Rudolf. Rudolf eli Ruffo matkusti rauhallisesti ja mikäs sillä siellä olikaan heiniä syödessä. Seuraavana päivänä jo laitoimme sen oriporukkaan tarhaan ja Ruffohan asteli sinne varman näköisenä ja jäi seisomaan ryhdikkäänä muiden tullessa katsomaan. Piiruakaan se ei väistänyt Panchon tullessa pomoilemaan, mutta ilmaisi lähinnä korviensa ja päänsä asennolla, ettei uhmaa kenenkään asemaa. Aika pian Panchokin älysi, ettei tämän kanssa saisi mitään valtataistelua aikaan ja päätti jättää tulokkaan omaan arvoonsa, eli täysin huomiotta. Nyt kun on kulunut pari viikkoa Ruffon saapumisesta, se on jo sopeutunut laumaan ja ylipäätään tilalle kuin olisi aina ollut täällä. On se uskomaton tapaus.

Hieno kilpailupäivä
Olimme kouluttaneet Ruffosta ja omasta kasvatistamme Rollesta parivaljakkoa ja tänään todellakin tuntui siltä, että työ on kantanut hedelmää. Yllättävän hyvinhän pojat alkuunkin käyttäytyivät, olivathan ne jo päässeet laumassa selvittelemään välinsä. Kuitenkaan kilpailusuoritukset eivät oikein meinanneet ottaa tuulta alleen ja aika monet kilpailut ehdittiin käydä ilman sijoitusta. Tänään olimme sitten liikkeellä kahden parivaljakon voimin, oli blondivaljakko, isä ja poika Dami & Hubbe sekä sitten tummat pojat Ruffo ja Rolle. Yllättäen tasaisemmin suorittaneet blondiponit eivät tänään olleet ihan parhaimmillaan ja tulivat luokkansa toisiksi viimeisiksi. Sen sijaan team Ruffo & Rolle pelasivat loistavasti yhteen ja tulos onnistui yllättämään koko tallimme tiimin, nimittäin ensimmäinen sijahan sieltä napsahti! Toisaalta orit olivat tuntuneet edellisissä treeneissä ja tämän päivän verryttelyissä todella hyviltä, mutta kyllä se kultasija silti oli positiivinen yllätys.

Kohtaaminen karhun kanssa
Huh huh, tänään koettiin pieniä kauhun hetkiä kärrylenkillä Ruffon kanssa - nimittäin törmäsimme siellä karhuun! Ja tämä oli jo toinen kerta. Reittikin oli sama, missä karhu viimeksi tuli vastaan Väiskin kanssa. Ja tälläkin kertaa olin lenkillä yksin. Olimme juuri kävelemässä metsätietä pitkin, kun ehkä viidenkymmenen metrin päässä tietä lähti ylittämään iso ruskea otus. Ruffo ei edes tahdissa seonnut, käänteli vain korviaan uteliaana ruskeaan otukseen päin ja itse en vielä edes ehtinyt kunnolla tajuta, mikä se siellä tiellä käppäilee, kunnes tämä koosta päätellen nuori karhu pysähtyi keskelle tietä käpälä ylhäällä, katseli hetken kuono meitä kohti nuuhkien ja pinkaisi sitten laukkaan, rynnistäen takaisin metsään. Minä tajusin vasta tässä vaiheessa, ettei kyseessä ollutkaan mikään iso, harhaileva koira vaan oikeasti karhu! Itselläni kyllä ääni hieman värisi kehuessani Ruffoa, joka oli pysähtynyt uteliaana katsomaan tiehensä rymistänyttä karhua. Miten voikaan poni olla noin rohkea?

Jälkikasvua
Eilen Ruffo sai jälkikasvua, kun Sessan varsoi ruunikon orivarsan. Varsa on aivan isänsä näköinen turjake ja hyvin reippaan oloinen ori. Sessanille tämä oli toinen varsominen, mutta Ruffosta tämä on nyt ensimmäinen varsa, joten mielenkiinnolla jäämme odottelemaan, mitä siitä kasvaa. Vielä nimetön varsa on kuitenkin tulevaisuudessa tarkoitus myydä, koska Sessanin ensimmäinen varsa jäi kotiin. Ruffo itse ei tietenkään moisesta mitään ymmärrä, eikä ole vielä tietystikään päässyt edes tutustumaan jälkikasvuunsa. Sen sijaan Ruffolla on astutettu jo toinenkin voikko tammamme, Honey.Taustan © The Inspiration Gallery, kuvien © Anna Gamsgaard-Frederiksen (Shady Acres)