virtuaalihevonen / a sim-game horse

Gelderhof's Ariadne


Koko nimi Gelderhof's Ariadne "Nana" Omistaja Cynoria (VRL-11723)
Rotu ja sukupuoli Shetlanninponitamma Kotitalli Zanneshof Shetlands
Väri ja säkäkorkeus Rautias, 100 cm Kasvattaja Monica van Gelder, GBR (evm)
Syntymäaika 02.02.2015, ikääntyminen alla Koulutus KO: Helppo C, VVJ: Vaativa
Rekisterinumero VH15-017-0568 Painotus Koulu ja valjakkoajo


20.04.2017 SHLA-I (120p.)
12 + 40 + 30 + 21 + 12 + 5 = 120p.


Nana tuli meille Veeran kanssa samaa matkaa Iso-Britanniasta tutun hevosvälittäjän kyydillä. Ostopäätöksen teimme välittäjän lähettämien kuvien ja videoiden perusteella viidestä eri vaihtoehdosta. Valintamme osui kyllä nappiin, jonka pääsimme toteamaan ihan tosissaan siinä vaiheessa, kun ponit vihdoin olivat Suomen kamaralla. Tammakaksikko myös sopeutui varsin nopeasti laumaamme. Siinä missä Veera otti peräti johtajan paikan, tyytyi Nana rooliinsa tarkkailijana, alempana arvoasteikossa.

Luonteeltaan Nana on varsin herttainen kaveri. Se on ystävällinen ja mukautuvainen poni, jonka kanssa kaikki tuntuu niin helpolta ja mutkattomalta. Nana on rauhallinen tyyppi, mutta toisaalta hieman ujohko. Se haluaa yleensä ensin tarkkailla uutta tilannetta hieman etäämpää, eikä ryntää päätä pahkaa mukaan tapahtumien keskipisteeseen. Uudet tuttavuudet se ottaa vastaan kohteliaan ystävällisesti ja sille tutustumisrituaalit ovatkin hyvin tärkeät. Se haluaa tehdä tuttavuutta rauhassa, nuuhkien ja tutkien, kuka toinen on miehiään tai naisiaan. Nanan kanssa kyllä ystävystyy helposti, se on sosiaalinen luonne, joka sopeutuu helposti niin ponilaumaan kuin uusiin ihmisiinkin. Nana ei ole myöskään yhtään pomottelevaa tyyppiä, se on ihan tyytyväinen, kun joku toinen ottaa pomon paikan ja se voi vain seurata. Haastavissa tilanteissa se turvautuu mieluusti auktoriteettiin eli ihmiseen.

Ratsuna Nana on kuuliainen ja rauhallinen. Se suorittaa yleisesti ottaen pyydetyt tehtävät täsmällisesti tai ainakin yrittää aina parhaansa. Se ei myöskään ota nokkiinsa, jos ratsastaja on vähän ristiriitainen apuineen, se pyrkii vain tekemään niin kuin ratsastaja haluaa. Nanasta onkin moni sanonut, ettei se ole ihan tyypillinen shettis, kun siltä ei juuri löydy sellaisia shettismäisiä metkuja. Valjakkoajo on Nanalle mieluista puuhaa ja se toimii niin yksilö- kuin parivaljakossa. Tamma on miellyttävän kevyt ja kuuliainen ohjastettava. Se on myös sillä tavalla luotettava, ettei se keksi mitään typeryyksiä, vaan käyttäytyy "aina samalla tavalla", ellei ole kipeä jostakin. Jos siis Nana joskus protestoi jotakin, olen heti ensimmäisenä varaamassa sille eläinlääkäriä tai hierojaa.


Sukutaulu

i. Cliffondale Paddy Bear ii. Willy of Brentwood iii. Carlingehults Humphrey
iie. Quenvalley Miss Marple
ie. Cliffondale Cinnamon iei. Alcroft's Dim Gray
iee. Maya van Corbes
e. Glenburg Panache ei. Wulf v.d. Goedewijk eii. Leslie v.d. Berkeham
eie. Rosary v.d. Kleenehof
ee. Piglet of Cottonbay eei. Scarbank's Almond Joe
eee. Priscille of Londale

i. Cliffondale Paddy Bear on vaaleaharjainen rautias, säkäkorkeudeltaan 99 cm. Ulkoisesti Paddy Bear kieltämättä muistuttaa pientä (nalle)karhua, ollen tanakka, pörröinen ja ruskea. Rakenteellisesti ori ei ole mitenkään erityinen, sillä on lyhyet sääret, olematon säkä, melko lyhyt selkä ja melko lyhyet käynti- ja raviaskeleet. Kuitenkin pikkuorin menestys valjakkoajossa on taannut sille jonkin verran tammoja ja sillä on tietojeni mukaan 19 jälkeläistä. Luonteeltaan Paddy Bear on energinen ja kovapäinen, mutta erittäin hmisystävällinen.

ii. Willy of Brentwood on 102 cm:n korkuinen, tumman- ruunikonkirjava ori, luonteeltaan kuulemma todellinen herrasmies. Omistajansa mukaan Willy nauttii esiintymisestä ja onkin hurmannut monet näyttelytuomarit ryhdikkäällä esiintymisellään ja vetävillä liikkeillään. Rakenteellisesti Willy on tasapainoinen, hyvätyyppinen ja hyväjalkainen ori ja se onkin hyväksytty ykköspalkinnolla kantakirjaan. Willyn jälkeläisissäkin on muutamia kantakirjaponeja, yhteensä orille on kertynyt tähän mennessä 68 jälkeläistä.

iii. Carlingehults Humphrey on ensimmäisen palkinnon kantakirjaori, upean näköinen 103 cm korkea tummanruunikko kiiltävän mustilla jouhilla. Humphrey on menestynyt kotimaansa näyttelykehissä ja palkittu kolme kertaa näyttelyn parhaana ponina. Se on kauniisti liikkuva, ryhdikäs ja hyvätyyppinen ori, jolla on selkeä orileima. Humphrey on orimainen, mutta siitä huolimatta asiallinen käsitellä ja yhteistyöhaluinen ratsastaa ja ajaa. Humphrey onkin koulutettu valjakkoajoon, joskaan sillä ei erityisemmin ole kilpailtu.

iie. Quenvalley Miss Marple on mustankirjava metrin korkuinen tamma, joka on kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Lausunnossa Miss Marplea kuvataan rotutyypilliseksi tammaksi, jolla on hieman notko selkä ja pitkänomainen runko sekä lyhyehköt jalat, lisäksi mainitaan, että "tammalla on erittäin viehättävä pää." Luonteeltaan tamma on hieman temperamentikas ja omapäinen, mutta ei missään nimessä vaikea tai kiukkuinen. Miss Marplella on kolme jälkeläistä, neljäs astutus päätyi valitettavasti kuolleeseen varsaan.

ie. Cliffondale Cinnamon on varsin tavanomaisen näköinen raudikko tamma. Se on melko pienikokoinen (94 cm) ja pyöreä, kohtuullisen lyhytrunkoinen poni. Cinnamon on kantakirjattu kolmospalkinnolla ja lausunnossa kehuttiin rotutyyppiä ja sopusuhtaista yleisvaikutelmaa, mutta siinä mainitaan myös, että "esitetään turhan lihavassa kunnossa, voisi olla hoikempi". Cinnamon on kiltti, joskin hyvin ahne pikkutamma, kuulemma tilan lasten suosikkiponeja. Jälkeläisiä sillä on viisi kappaletta.

iei. Alcroft's Dim Gray on brittiläinen pikkuori, 95-senttinen mustankimo. Dim Gray on hyväksytty kantakirjaan toisella palkinnolla ja lausunnossa sitä kuvataan pieneksi, mutta sopusuhtaiseksi ja tarmokkaasti liikkuvaksi poniksi, jolla on hieman puutteellinen orileima. Luonteeltaan kimo on kuulemma erittäin kiltti, utelias ja ystävällinen ori, jolta puuttuvat lähes kokonaan orimaiset piirteet. Dim Gray on koulutettu valjakkoajoon ja sillä on kilpailtukin hiukan.

iee. Maya van Corbes on Alankomaista Britanniaan viety pienikokoinen tamma, jolla on säkäkorkeutta 91 cm. Maya on rautias, olemukseltaan ja luonteeltaan hyvin tyypillinen rotunsa edustaja, joka kuulemma rakastaa kaikkein eniten maailmassa syömistä. Varsoilleen se on osoittautunut helläksi emäksi ja onhan tamma muutenkin oikein mukavaluonteinen kaveri. Maya ei ole koulutuksellisesti kovin osaava, mutta se on luotettava lastenponi ja hyvä varsojen kanssa. Omia varsoja Mayalla on neljä.

e. Glenburg Panache on kaunis musta tamma, joka asuu Iso-Britanniassa. 101-senttinen Panache on hyväksytty kantakirjaan II-palkinnolla, lausunnossa kehuttiin erityisesti tamman päätä, ilmettä ja olemusta - sekä hyvää rotutyyppiä ja sukupuolileimaa. Kritiikkiä tuli lievästä takakorkeudesta ja hieman kehittymättömästä etuosasta. Käytöksestään Panache sai kehuja ja se onkin hyväluontoinen ja säyseä tamma. Panache on astutettu neljään kertaan, mutta yhdellä kerralla se loi varsansa, joten jälkeläisiä sillä on kolme kappaletta.

ei. Wulf v.d. Goedewijk on pikimusta, Alankomaista Iso-Britanniaan viety ori, josta on tullut lyhyessä ajassa melko suosittu jalostusori. Wulf on vahvarakenteinen ja vankka, kohtuullisen pitkäjalkainen ja erittäin komean näköinen ori, jolla on upeat, paksut, pitkät ja kiharaiset jouhet. Wulf on osoittautunut näppäräksi valjakkoponiksi yksilöluokissa ja sillä onkin paitsi valjakkoon sopiva, yhteistyöhaluinen ja rauhallinen luonne, myös varsin hienot liikkeet. Wulf on jättänyt jo useita kymmeniä jälkeläisiä ja astuu edelleen tammoja.

eii. Leslie v.d. Berkeham alankomaalainen ori, väriltään punaruunikko ja säkäkorkeudeltaan 101 cm. Leslie on valjakkoponi, jonka kanssa kilpaillaan yksilöluokissa noviisitasolla. Kuulemani mukaan Leslie on rauhallinen, järkevä ja kaikin puolin hyväluontoinen ori, joka kotitilallaan laiduntaakin tammojen vieressä vain tavallisten sähkölankojen takana. Jalostukseen Leslietä on käytetty hillitysti ja harkiten, sillä on vajaa kolmekymmentä jälkeläistä ja omistajalla on kuulemma aika tarkat vaatimukset tammoille.

eie. Rosary v.d. Kleenehof on toisen palkinnon kantakirjatamma Alankomaista. Rosary on kaunis, 104 cm korkea musta tamma, joka on ansainnut mm. Champion-arvonimen. Näyttelytuomarit kehuvat Rosarya kaunislinjaiseksi ja hyvätyyppiseksi tammaksi, jolla tosin on takakorkeutta ja hieman heikko etuosa. Luonnetta ja käsiteltävyyttä ylistetään erityisesti ja tamma onkin kuulemma erittäin miellyttävä ja hienoluonteinen poni. Jälkeläisiä kauniilla Rosarylla on kaksi, molemmat ulkomaille myytyjä oreja.

ee. Piglet of Cottonbay on 101-senttinen kulomusta tamma, joka on Panache-tyttärensä tavoin hyväksytty kantakirjaan II-palkinnolla. Piglet on melko pitkärunkoinen, mutta sopusuhtainen tamma, jolla on pitkä kaula ja kaunispiirteinen pää. Luonteeltaan se on ystävällinen, joskin hieman herkkä ja tammamainen poni. Piglet on periyttänyt hyväluonteisia, pääasiassa mustansävyisiä varsoja, joita on yhteensä kuusi kappaletta. Pigletillä on kaksi kantakirjattua jälkeläistä, joista toinen on tamma ja toinen ori.

eei. Scarbank's Almond Joe on hieman rapiat metrinen raudikko-ori. Joe asuu brittiläisellä pikkutilalla, jossa se toimii omistajansa ajoponina sekä siitosorina. Se on kerran palkittu nuorempana rotunäyttelyissä kakkospalkinnolla, mutta omistaja ei ole saanut aikaiseksi kokeilla kantakirjata sitä, vaikka aluksi se olikin suunnitelmissa. Joe on vilkas, mutta kiltti ori, jolla omistaja kertoo olevan paljon mielikuvitusta. Joella on astutettu kymmenkunta tammaa, lähinnä oman ja naapurikylien tammoja.

eee. Priscille of Londale on 99-senttinen nätti musta tamma, joka asuu omistajansa toisen ponin kanssa eräällä pienellä yksityistallilla. Priscille on kantakirjattu kolmospalkinnolla joskus aikaa ennen nykyiselle omistajalle päätymistään. Tänä päivänä Priscille toimii ihan seuraponin virassa ja mm. lasten talutusratsuna. Se saakin asua tallilla lähes puoli-ilmaiseksi, koska tallinomistajan lapset saavat ratsastaa sillä ilmaiseksi. Priscillellä on teetetty joskus aiemmin pari varsaakin.


Jälkeläiset

s. 02.12.2015
ori
s. 08.01.2016
ori
s. 21.04.2016
tamma

Kilpailumenestys

VALJAKKOAJO
21.09.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/40
04.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/40
05.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
08.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
11.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/30
12.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/40
14.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/30
16.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30
24.10.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/40
01.12.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/30

02.12.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/30
03.12.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30
23.12.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/30
06.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/28
13.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30
17.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/30
20.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/30
21.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/30
21.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 6/40
24.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/40

26.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/30
27.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/30
27.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/30
28.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/30
29.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/30
06.02.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
13.02.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/40
14.02.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/40
15.02.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/40
19.02.2016, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/40
KOULURATSASTUS
26.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/97
27.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 7/97
20.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/38
21.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/38
21.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/40
03.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/50
05.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/50
05.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
13.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/40
16.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/30

16.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/30
17.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/40
18.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/30
25.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40
27.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/50
27.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/40
29.03.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/30
08.04.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
09.04.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
11.04.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/30

14.04.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
15.04.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/49
06.05.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/49
10.05.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/49

Ikääntyminen

01/03/2015 - 1-vuotias
01/04/2015 - 2-vuotias
01/05/2015 - 3-vuotias
01/06/2015 - 4-vuotias
01/07/2015 - 5-vuotias
01/08/2015 - 6-vuotias
01/09/2015 - 7-vuotias
01/10/2015 - 8-vuotias
01/11/2015 - 9-vuotias
01/12/2015 - 10-vuotias
01/01/2016 - 11-vuotias
01/02/2016 - 12-vuotias
01/03/2016 - 13-vuotias
01/04/2016 - 14-vuotias
01/05/2016 - 15-vuotias
01/06/2016 - 16-vuotias
01/07/2016 - 17-vuotias
01/08/2016 - 18-vuotias
01/09/2016 - 19-vuotias
10/09/2016 - 20-vuotias
01/10/2016 - 21-vuotias
10/10/2016 - 22-vuotias
01/11/2016 - 23-vuotias
10/11/2016 - 24-vuotias

Kuulumiset

Lisää varsoja

Toisella kerrallahan Nana päätettiin astuttaa Toffella. Tätä varsomista jännitin etukäteen, koska edellisessä oli ollut ongelmia jälkeisten irtoamisen suhteen ja lisäksi varsominen meni myöhäiseksi, joten kumpaakin ongelmaa olisi voinut odottaa tälläkin kertaa. Tiineysaika tosiaan meni taas hieman pitkälle, mutta itse varsominen sujui nopeasti ja tällä kertaa jälkeisetkin onneksi irtosivat ennen kuin ehdin tosissani huolestua ja soittaa eläinlääkärille. Varsomisen tuloksena oli jälleen rautias ori, joskin hieman pienemmän/kevyemmän oloinen kuin edellinen. Varsa sai nimekseen Aidan ja ensimmäisen varsan tavoin sekin myytiin. Kolmannella kerralla Nana astutettiin Luddella ja kuten kaksi edellistä, kolmaskin tiineys meni aika pitkälle, mutta sujui onneksi muuten hyvin. Kahden rautiaan orivarsan jälkeen rautiaankirjava tamma oli kiva yllätys, kaunis pieni läsipää. Adarose -nimen saanut pikkutamma jätettiin kotiin ja se kasvaa hienosti. Aika vilkasluonteinen varsa kyllä ja vahvatahtoinenkin. Olen ollut ehkä vähän helisemässäkin tämän varsan kanssa, nimittäin pikku-Aadalla on taipumusta pistä hanttiin aika lujasti, jos tilanne ei miellytä ja se myös reagoi vahvasti asioihin - myös moniin sellaisiin, joihin muut varsat suhtautuvat neutraalisti. Nana vain katselee tyynesti (ehkä hieman ihmetellen?) vierestä, kun varsansa reagoi riimun laittamiseen hyppimällä pystyyn, huitomalla etujaloillaan ja sitten pukitellen teatraalisesti päästessään juoksemaan riimun kanssa hetken aikaa irrallaan. Välillä on käynyt mielessä, tuleeko tuosta ponia ollenkaan, mutta eiköhän se tästä... Päivystävä eläinlääkärimme totesi, että hankalista varsoista tulee parhaita hevosia. Pidetään siis peukut pystyssä.


Varsauutisia

Nanan ensimmäinen varsominen on takana ja vaikka tekisi mieli sanoa, että kaikki sujui ihan putkeen, niin ei se oikeasti ihan niin mennyt. Tammahan siis astutettiin Väiski-orillamme ja todettiin pian tiineeksi. Tiineysaika sujui hyvin ja hormonit vaikuttivat Nanan käytökseen siten, että tammasta tuli jotenkin rohkeampi ja ... niin seesteinen. Siinä missä tamma on normaalisti se hieman sivummalla viihtyvä tarkkailija, tiineysaikana se oli usein ensimmäisenä portilla vastassa ja viihtyi muiden ponien keskellä. Ensimmäinen pieni jännitysmomentti iski, kun ns. laskettu aika lähestyi - ja meni, ilman merkkejä varsomisen alkamisesta. Eihän se nyt ihan tavatonta ole, mutta toki se hieman huoletti. Kuukautta myöhemmin Nanan kuitenkin varsoi terveen oloisen raudikon orin, joka oli pian jaloillaan. Mutta sitten tuli toinen huoli; jälkeisiä ei löytynyt mistään ja totesinkin pian, etteivät ne olleet irronneet. Puolentoista tunnin kuluttua eivät vieläkään ja kun pari tuntia oli mennyt, päätin kävelyttää Nanaa jälkeisten irtoamisen toivossa. Valitettavasti sekään ei auttanut. Soitin eläinlääkärille, joka käski kävelyttää uudelleen puolen tunnin kuluttua (ilman varsaa) ja sitten soittaa uudelleen, ellei vieläkään irtoa. Tein kuten käskettiin - mutta ei. Ponin riimunnaru edelleen toisessa kädessäni soitin huolestuneen puhelun ja päivystävä eläinlääkärimme lähti tulemaan paikalle. Lääkäri oli juuri kurvaamassa pihaan, kun jälkeiset yllättäen irtosivat ja riensin ilmoittamaan tilanteen. Toki hän tarkisti tamman ja varsan voinnin ja todeten ne hyväkuntoiseksi, lähti takaisin viikonlopun viettoonsa. Minä ei-ihan-halpaa päivystysmaksua köyhempänä - no, oikeasti en valita, pääasia että emä ja varsa voivat hyvin!


Nana koulutunnilla

Pidin tänään itse Saralle koulutunnin Nanalla. Alkukäyntien jälkeen laitoin ratsukon verryttelemään pari kierrosta kevyessä ravissa ja sitten niin, että lyhyet sivut piti tulla käynnissä. Yritin saada Saraa keskittymään erityisesti pehmeisiin siirtymisiin, joista meinasi pikemminkin tulla aika töksähtäviä. Kun siirtymiset alkoivat sujua hieman soljuvammin, käskin tehdä jokaiseen kulmaan käyntisiirtymisen. Nana kuunteli Saraa kiltisti, mutta huomasin sen reagoivan eleillään epätasaiseen ohjastuntumaan. Pian siirryttiin päivän teemaan eli kolmikaariseen kiemurauraan, jota ratsukko sai ensin tulla käynnissä niin, että jokaiseen suoristuskohtaan piti tehdä pysähdys. Samalla yritin neuvoa Saraa niissä pehmeissä pidätteissä ja samalla huolellisessa valmistelussa. Sarahan on selvästi enemmän vauhdin ystävä ja mieluummin hyppää esteitä, ajaa tai maastoilee, joten pidin tärkeänä pitää tytölle välillä koulutunnin. Kun pysähdykset sujuivat kohtuullisen siististi, tehtiin samaa ravissa, mutta suoristusten kohdalle tehtiin nyt muutaman askeleen käyntisiirtymiset. Alussa Nana oli hieman kiireinen käyntisiirtymisissä, mutta kunhan Sara rupesi keskittymään kunnolla, meni Nana ihan kivasti. Sarahan on luonteeltaan aika kärsimätön ja se heijastuu helposti etenkin herkempiin poneihin. Siksi pidin hyvänä harjoituksena tällaisia keskittymistä ja kärsivällisyyttä vaativia siirtymisiä ja kolmikaarista. Lopputunnista annoin Saran vielä laukkailla hieman pidempää pätkää ennen kuin oli loppuverryttelyjen ja -käyntien aika.


Ell. tarkastus

Eläinlääkäri tuli tänään antamaan rokotuksia ja tekemään samalla muutamille poneillemme yleistarkastuksen. Nana pääsikin tänään ensimmäistä kertaa eläinlääkärimme Leenin käsittelyyn. Vähän tamma jännitti uutta ihmistä, mutta onneksi Leeni on rauhallinen ja hyvä myös arempien otuksien kanssa, niinpä hän antoi Nanan ihan rauhassa ensin tutustua ja haistella itseään ja jopa tarvikkeitaan, ennen kuin ryhtyi kopeloimaan ponia. Leeni mm. vilkaisi ponin suuhun, kuunteli sydämen ja suoliston toimintaa, kävi läpi lihaksia ja katsoi kavioita. Nana alistui kiltisti toimenpiteisiin ja eläinlääkäri ilmoitti tamman vaikuttavan terveeltä ja kaiken olevan ainakin päällisin puolin ok. Mainitsi kyllä ponin olevan aavistuksen lihasköyhä, mutta olihan se vielä aika nuorikin ja eiköhän asia korjaantuisi ihan luonnostaan tässä kuukausien myötä. Käytöksestä Leeni vielä totesi, että Nana oli hieman ujo, mutta sillä oli vahva kunnioitus ihmistä kohtaan ja se alistui kiltisti käsittelyyn. Epävirallisesti Leeni myös sanoi, että tammasta kasvaa vielä takuulla hieno poni, kunhan tuosta aikuistuu ja saa lisää lihasmassaa.


Tammojen saapuminen

Viime viikolla meille saapui kaksi uutta ponia Iso-Britanniasta; tammat Gelderhof's Ariadne ja Bonshire's Guinevere - eli kotoisammin Nana ja Veera. Tammat tulivat meille luottovälittäjämme kautta kuvien ja videoiden perusteella. Pidän ponisilmääni varsin hyvänä (mites muutenkaan?) ja tulihan se taas todistettua, valinnat osuivat tälläkin kerralla nappiin. Kaunis ruunihallakko Veera on tapauksista selvästi tammamaisempi, etten sanoisi aika omanarvontuntoinenkin poni, joka on vaikuttanut itse asiassa lunastaneen itselleen laumassa johtajan paikan. Tipsyn jälkeenhän laumassa ei hetkeen vaikuttanut olevan edes selkeää pomoa, mutta Femman tullessa siitä tuli automaattisesti jonkinlainen johtajahahmo ikänsä ansiosta, vaikkei tamma itse mikään varsinainen alfaluonne olekaan. Ihan suosiolla kuitenkin kuningattaren kruunu siirtyi nyt Veeralle. Nanahan sitten taas on uusista poneista se ujompi ja rauhallisempi. Sillä ei ole selvästi lainkaan halua tai tarvetta päästä ylemmäs arvosteikossa saati kilpailla asemastaan ja näyttää olevan tyytyväinen asemaansa siellä alapäässä, passiivisena tarkkailijana ja myötäilijänä. Sama asenne näkyy ihmistenkin kanssa, Nana on vain tyytyväinen, ettei sen tarvitse päättää asioista, vaan se voi turvautua ja luottaa vahvempaan auktoriteettiin. Täytyy sanoa, että vaikka varsinkaan tammojen kanssa ei koskaan tiedä, niin tällä kertaa tulokkaat solahtivat laumaan yllättävän mutkattomasti. Ehkä meillä on nyt harmonisempi ja helpompi tammalauma kuin yleensä?Taustan © The Inspiration Gallery, kuvien © Aneta Hnyková