virtuaalihevonen / a sim-game horse

Gertie v.d. Zanneshof


Koko nimi Gertie v.d. Zanneshof "Kerttu" Omistaja Cynoria (VRL-11723)
Rotu ja sukupuoli Shetlanninponitamma Kotitalli Zanneshof Shetlands
Väri ja säkäkorkeus Ruunihallakko, 101 cm Kasvattaja Zanneshof Shetlands
Syntymäaika 24.10.2015, ikääntyminen alla Koulutus KO: Helppo C, VVJ: Noviisi
Rekisterinumero VH16-017-0294 Painotus Koulu ja valjakkoajo


Kerttu on ilmeikäs ja persoonallinen ponitamma, joka osaa olla samaan aikaan sekä herttainen että raivostuttava. Se on yleensä pitkäpinnainen ja hyvin kiltti, mutta siinä mielessä todellinen tamma, että kun sen hermo menee, se tosiaan menee. Ja sitten se muistaa asian aika pitkään ennen kuin leppyy. Onneksi Kertun hermoja ei kuitenkaan saa ihan helposti palamaan ja ihmisiltä se kyllä sietää melko paljon. Toisia poneja kohtaan sietokynnys on alhaisempi ja se onkin kova rouva luimistelemaan muille poneille.

Hoitotoimiin tamma suhtautuu yleisesti ottaen rauhallisesti, mutta ilmoittaa kyllä selvästi, mitkä harjauspaikat ovat mieluisia ja mitkä eivät. Kerttu on kova kommunikoimaan ja osaa olla vaativa halutessaan jotain. Se ääntelee paljon, kuopii ja tekee muutenkin itsensä tiettäväksi. Valitettavasti se osaa myös olla varsin sitkeä yrittäessään saada tahtonsa läpi esimerkiksi kuopimalla. Ja sitten kun joku saapuu paikalle ponia kieltämään, se lopettaa kielletyn toiminnan samantien ja ynisee ja nyökyttelee tyytyväisenä, kun hänet vihdoinkin huomioitiin... Kerttu on myös hieman mustasukkainen ihmisten huomiosta ja yrittää mielellään häätää muut ponit pois, jos sitä menee rapsuttelemaan laitumelle. Tosin eipä sillä kauheasti auktoriteettia laumassa ole, joten aina sen häätöyritykset eivät oikein onnistu.

Kerttu on toimiva käyttöponi niin ratsuna kuin valjakossakin. Se on työteliäs, innokas ja omatoiminen, mutta kuitenkin kuuliainen ja nöyräkin. Kerttu toimii parhaiten, kun sille antaa vähän siimaa ja saa sen kuvittelemaan, että se hoitaa ihan itse homman kotiin, eikä ohjastajalla ole tietenkään mitään vaikutusta. Tamma tekeekin innokkaasti opittuja kuvioita ja tuntuu sanovan, että "kattokaa, kun mä oon taitava". Kehut saavat tamman ihan muikeaksi ja suorittamaan entistä tyytyväisemmin. Pääasiassa Kerttu on kohtuullisen reipas, mutta joskus kiima-aikoina se voi olla vähän tahmeampi. Silloinkin kehuilla motivoiminen yleensä toimii, samoin se, että antaa sille vähän helpompia tehtäviä, joissa se pääsee loistamaan.


Sukutaulu

i. Blomflix Idol
ii. Fridelunds Santiago iii. Sandro af Grenbørg
iie. Fridelunds Jette
ie. Trinitta iei. Holmgårdens Trinity
iee. Felitta
e. Bonshire's Guinevere
ei. Sparkler of Lyntondale eii. Elroy's Sam The Wanderer
eie. Wyngarth's Rosie
ee. Bonshire's Ebony eei. Edmonton's Campari
eee. Sasha v.d. Kroonbroek

ii. Fridelunds Santiago on tanskalainen raviponi, musta ja 102 cm korkea ori. Raviuran lisäksi Santiago toimii siitosorina ja se on ollut mm. Ruotsissa yhden vuoden ajan leasingissa. Ori on myös ansainnut yhden sertin rotunäyttelyissä, jossa sitä kehuttiin sporttiseksi, hyväkuntoiseksi ja hyväjalkaiseksi oriksi. Ravistaan ori sai kehuja, mutta käyntiä moitittiin turhan kiireiseksi. Luonnetta ylistettiin tasapainoiseksi, ystävälliseksi ja miellyttäväksi - mitä nyt hieman malttamattomaksi. Santiagon jälkeläisissä on lähes yhtä paljon ratsuna kuin ravurina toimivia poneja. Yhteensä ponilla on 102 jälkeläistä.

iii. Sandro af Grenbørg on mustankirjava, 102 cm korkea tanskalaisori, joka asuu pienellä tilalla kahden muun ponin kanssa. Sandro on toiminut nuorempana ravurina, nykyään harrasteratsuna. Edelleen sillä ajellaan huvikseen, mutta kilpailu-ura on jäänyt sen osalta taakse. Sandroa on käytetty näyttelyissä muutamaan kertaan ja se on ansainnut pari sertiä. Luonteeltaan ori on hyvin vilkas ja meneväinen, vähän kuumakin tapaus. Myös osalle jälkeläisistään Sandro on periyttänyt aavistuksen levotonta luonteenlaatuaan.

iie. Fridelunds Jette on Elin Fridelundin kasvatteja, musta, 100-senttinen tamma, joka asui ensimmäiset yhdeksän elinvuottaan synnyintilallaan. Siellä sen kanssa harrastettiin mm. näyttelyitä ja tamma onkin palkittu muotovalion arvolla. Jette on nätti ja sopusuhtainen tamma, joskin lievästi takakorkea. Synnyintilallaan Jette ehti saada kaksi varsaa, kunnes se myytiin tilalla työharjoittelussa olleelle tytölle, joka ihastui nimenomaan tähän tammaan. Jette on edelleen kyseisellä tytöllä toisen shetlanninponin kaverina ja on kuulemma poneista se pomo.

ie. Trinitta on tasan metrin korkuinen musta ruotsalaistamma, erään yksityishenkilön kasvatuksen tulos. Ulkoisesti tamma on nätti, sillä on todella paksut ja pitkät jouhet ja tuuhea otsatukka, jonka alta ei meinaa nähdä silmiä. Trinitta on ihan tavallinen "puskaponi", jolle omistajansa on jo kasvanut turhan pitkäksi, mutta ei raaski luopua ponistaan. Luonteeltaan tamma on ystävällinen ja kiltti, joskin halutessaan aika jukuripäinen. Omistaja päätyi astuttamaan Trinitan tammavarsan toivossa. Koska varsa oli ori, hän päätyi kuitenkin myymään sen uuteen kotiin.

iei. Holmgårdens Trinity on tanskalaissyntyinen, mutta nykyään Ruotsissa vaikuttava jalostusori. Trinity on väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 98 cm, ja sen omistaa nuorehko nainen, joka kilpailee orin kanssa valjakkoajossa noviisitasolla. Omistajan sukulaistyttö kilpaili myös hetken aikaa ponilla koulua. Trinity on myös käynyt yksissä näyttelyissä, joissa se valittiin luokkansa toiseksi parhaaksi. Luonteeltaan ori on kuulemma oikea poni, kekseliäs, hieman härkäpäinen ja todellinen ahmattti. Valjakkouran ohella Trinity on astunut muutamia tammoja ja jälkeläisiä sillä on 13 kappaletta.

iee. Felitta oli ruunikko, 101 cm korkea tamma, jonka eräs tyttö sai ensiponikseen 6-vuotiaana. Rauhallinen tamma sopi lapsen poniksi loistavasti, se ei helposta hetkahtanut ja sieti kärsivällisesti nuoren omistajansa oikut. Felitta pysyi mukana kuvioissa tytön kasvettua teiniksi. Jossain vaiheessa omistaja päätti haluta teettää ponillaan varsan ja oriksi valikoitui puolitutun omistama valjakkoponi. Seuraavana kesänä syntyi pieni musta tammavarsa, joka sai vanhempien mukaan nimekseen Trinitta. Naisen suunnitelmana oli alkujaankin ollut pitää varsa itsellään ja niin hän myös piti.

ei. Sparkler of Lyntondale on brittiläinen komistus, hiirakon värinen ja kookas, 103-senttinen tukkajumala. Sparkler on tukevarakenteinen ja hyvin maskuliinisen näköinen ori, jonka käytöskin on varsin orimaista. Ori on kantakirjattu II-palkinnolla ja sen lausunnossakin oli maininta erittäin selkeästä sukupuolileimasta sekä hieman raisusta, levottomasta käytöksestä. Sparklerin liikkeitä tuomarit kehuivat kyllä maasta taivaaseen ja sillä onkin vetävä ja tahdikas käynt sekä ponnekas, iso ravi. Kovin monia tammoja hiirakko ei ole vielä ehtinyt astua, jälkeläisiä sillä on reippaat parikymmentä.

eii. Elroy's Sam The Wanderer on brittiponien sukutauluissa melko harvinaiseksi jäänyt nimi, sillä vaikka orilla itsellään oli kuitenkin 31 jälkeläistä, niistä kovin moni ei ole lisääntynyt ja sen orijälkeläisistä usea on ruunattu. Tiettävästi vain kaksi Sammyn pojista on astuvia jalostusoreja. Sammy itse on 103 cm korkea ruunihallakko, jolla on hyvä luonne, mutta rakenteellisesti hieman lyhyt selkä ja lyhyehköt etusääret. Liikkeet sillä kyllä ovat suorat ja kohtalaisen matkaavoittavat, erityisesti ravi on aika hieno.

eie. Wyngarth's Rosie on kulomusta tamma, säkäkorkeudeltaan 100 cm. Rosie on ollut melkein koko elämänsä siitostammana ja asunut kahdessa eri siittolassa, varsoen yhteensä yhdeksän kertaa. Sen varsoista vain kaksi on oreja ja loput tammoja. Rosie itse on hyväksytty kantakirjaan II-palkinnolla ja lausunnossa sitä kehuttiin kaunislinjaiseksi ja hyvätyyppiseksi tammaksi. Luonne Rosiella on hieman äksymmän puoleinen, mutta sen jälkeläisissä on ollut ihan hyväluonteisiakin tapauksia.

ee. Bonshire's Ebony on tummasävyinen ruunikko, 101 cm korkea tamma, joka asuu edelleen kasvattajallaan. Ebony on nättipiirteinen tamma, jolla on erityisen kaunis pää. Siinä on paljon samaa näköä kuin Veera-tyttäressään, sillä on samanlainen pitkä, mutta ohuehko harja sekä pitkähkö runko. Luonteeltaan Ebony on myös hieman tammamainen, joskin ystävällinen ihmisiä kohtaan ja lempeä varsoilleen. Kuten muitakaan tilan kasvatteja, myöskään Ebonya ei olla käytetty paljoa jalostukseen ja tammalla onkin vain kaksi varsaa, joista toinen jäi kasvattajalleen.

eei. Edmonton's Campari on upea tummanruunikko, 101 cm korkea ori, joka on brittiläisissä rotupiireissä varsin arvostettu nimi, vaikkakaan ei erityisen yleinen. Camparia on nimittäin käytetty jalostukseen hyvin harkitusti ja sillä itsellään onkin vain 18 jälkeläistä - toisaalta sen monilla jälkeläisillä on jo taas useampia jälkeläisiä. Campari on hyvärakenteinen, ryhdikäs ja melko korkeajalkainen ori, jolla on matkaavoittavat, tahdikkaat liikkeet ja se onkin periyttänyt hyvärakenteisia, hyvin liikkuvia jälkeläisiä.

eee. Sasha v.d. Kroonbroek on ruunikko, metrin korkuinen tamma, joka päätyi Hollannista Iso-Britanniaan tuoreelle kasvattajalle Jennifer Greenelle. Sasha onkin Jenniferin kantatammoja, kolmospalkinnolla palkittu kantakirjatamma, joka on hyvätyyppinen, joskin hieman pitkärunkoinen ja takakorkea. Luonteeltaan se on hieman temperamentikas ja itsetietoinen rouva, joka kuulemma pitää laumassa huolen siitä, että järjestys säilyy. Sashalla on kolme varsaa, joista kaksi tammaa jäi kotitilalle; Ebonyn lisäksi myös Chantel.


Jälkeläiset

s. 07.12.2016
tamma
s. 01.01.2017
ori

Kilpailumenestys

VALJAKKOAJO

08.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/40
09.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 5/40
10.07.2016, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/40
13.02.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
16.02.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
22.02.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30
22.02.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/40
25.02.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/40
25.02.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/30
01.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/30

01.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 6/40
01.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
03.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/20
04.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/20
05.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
07.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30
08.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30
09.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
09.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
10.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30


11.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
13.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
15.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
21.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 5/40
22.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 6/40
23.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 5/40
26.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/40
28.03.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/40
10.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
12.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/30

15.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
15.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
17.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
17.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 3/30
18.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/30
20.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
21.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 4/30
22.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 1/30
29.04.2017, kutsu, VVJ, Noviisi yksilövaljakko, 2/30

Ikääntyminen

01/11/2015 - 1-vuotias
01/12/2015 - 2-vuotias
01/02/2016 - 3-vuotias
01/04/2016 - 4-vuotias
01/06/2016 - 5-vuotias
01/08/2016 - 6-vuotias
01/09/2016 - 7-vuotias
01/10/2016 - 8-vuotias
01/11/2016 - 9-vuotias
01/12/2016 - 10-vuotias
01/01/2017 - 11-vuotias
01/02/2017 - 12-vuotias
01/03/2017 - 13-vuotias
01/04/2017 - 14-vuotias
01/05/2017 - 15-vuotias
01/06/2017 - 16-vuotias
01/07/2017 - 17-vuotias
01/08/2017 - 18-vuotias
01/09/2017 - 19-vuotias
01/10/2017 - 20-vuotias
01/11/2017 - 21-vuotias
01/12/2017 - 22-vuotias
01/01/2018 - 23-vuotias
01/02/2018 - 24-vuotias


Taustan © The Inspiration Gallery, kuvien © VRL-06701