virtuaalihevonen / a sim-game horse

Betrijs v.d. Zanneshof

   


  Nimi: Betrijs v.d. Zanneshof "Betty"
  Rotu ja sukupuoli: Minishetlanninponitamma
  Väri ja säkäkorkeus: Rautiaankirjava, 81 cm
  Syntymäaika: 02.11.2014, ikääntyminen alla
  Rekisterinumero: VH15-017-0414
  Omistaja: Cynoria VRL-11723
  Kotitalli: Zanneshof Shetlands
  Kasvattaja: Zanneshof Shetlands
  Koulutus: VVJ: Vaativa
  Painotus: Valjakkoajo


Uusi saksalaisvahvistuksemme Bitsie astutettiin Jorella toiveena tietenkin saada se mushroomin värinen varsa, jollaista ei vieläkään ollut saatu. Eipä sillä, että väri olisi ollut oleellisin seikka ja muutenkin oli mielenkiintoista nähdä, millainen lupaavaksi osoittautuneen Bitsien ensimmäinen jälkeläinen olisi. Lopulta eräänä koleana, tihkuisena aamuna talliin tilannetta tarkastamaan mennessäni huomasin Bitsien jo varsoneen - oljilla emänsä vieressä makasi kaunis, raudikonkirjava tammavarsa. Vaikka väri nyt ei ollut se hartaasti toivomani mushroom, päätettiin tämä tamma silti nopeasti jättää kotiin.

Betrijs, josta useiden lempinimikokeilujen jälkeen muotoutui Betty -ihan lausuttuna juuri kuten kirjoitetaankin-, oli varsasta asti hyvin kiltti, joskin hieman arka ja pysytteli tiiviisti emänsä kannoilla. Kasvaessaan Betty sai lisää itsevarmuutta, mutta aikuisenakin se pysyi hieman varovaisena perusluonteeltaan. Ihmisiin tamma on kyllä aina suhtautunut ystävällismielisesti. Betty on aina oppinut nopeasti niin positiivisista kuin negatiivisistakin kokemuksista, joten sen kouluttaminen on ollut samaan aikaan sekä helppoa, että toisaalta tarkkaa.

Valjakkoponina Betty on yllättänyt meidät kaikki ja osoittautunut vanhempiensa veroiseksi. Tamma on erittäin miellyttävä ohjattava, se se reagoi nopeasti ja täsmällisesti ohjastajan pyyntöihin ja sen liikkeet ovat helposti säädeltävissä. Valjakkoponina se ei edes ole erityisen varovainen, vaan sen sisäinen rohkeus tulee lajissa hyvin esiin.


Sukutaulu

ii. Simon v.d. Egertsdaal
iii. Atom v.d. Molenboord
iie. Stacia vom Mecklenhouse
ie. Zandra v.d. Bolsterwijk
iei. Otan v.d. Eelwenhoeve
iee. Zante v.d. Bolsterwijk
ei. Jock v.d. Hetherskamp
eii. Atos vom Bauernhof
eie. Soeske v.d. Groenendijk
ee. Bindy v.d. Kloemershof
eei. Olly v. Pijnwoud
eee. Bessy of Fairfield

i. Sjoerd v.d. Teuberhof ja Pembrokehill Sir Pancho olivat Zanneshofin ensimmäiset minishettisorit ja tilan ylpeyden aiheet. Sjoerd, joka muuten sai suomalaiseen suuhun sopivamman lempinimen Jore, tuli Glowmoor Poniesin kautta Hollannista. Joresta sukeutui koko perheen ja erityisesti tilan emännän silmäterä, ja upealla, harvinaisella värityksellään, elämäniloisella luonteeltaan ja taidoillaan valjakkoradoilla se teki vaikutuksen muihinkin ihmisiin. Valjakkoratojen lisäksi ori menestyi näyttelyissä ja se hyväksytiinkin kantakirjaan kakkospalkinnolla. Lisäksi sen kanssa käytiin yleislaatuarvostelussa tuloksena sieltäkin kakkospalkinto. Jalostukseen Jorea käytettiin toisaalta harkitusti, toisaalta paljon siihen nähden, mikä minishetlanninponien tilanne ja kanta täällä on ollut. Jore oli väriltään mushroom + kirjava, valitettavasti se ei tosin jättänyt yhtään mushroomin väristä varsaa.

ii. Simon v.d. Egertsdaal on upea voikonkirjava hollantilaisori, jonka näyttelyura on ollut varsin huikea. Sen näyttelysaavutuksista mainittakoon mm. 1st Prize Miniature Stallion-titteli Hollannin arvostetuimpiin lukeutuvassa rotunäyttelyssä, lukuisia luokkavoittoja ja lisäksi se on valittu peräti kolmeen kertaan koko näyttelyn parhaaksi poniksi. Se on saanut kotimaassaan arvostetun "Jalostukseen suositellaan"-maininnan ja lisäksi ori on kantakirjattu I-palkinnolle huippurakennepistein. Jalostukseen Simon on ollut hyvin kysytty ori ja sillä onkin useita kymmeniä jälkeläisiä eri puolilla maailmaa, kotimaansa lisäksi myös mm. Saksassa, Belgiassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa. Simon on periyttänyt monille jälkeläisilleen vilkasta luonnettaan ja komeaa ulkomuotoaan.

ie. Zandra v.d. Bolsterwijk oli hyvin tyypillinen ja tavallinen hollantilaisfarmin siitostamma, jonka elämäntehtävänä oli lähinnä periyttää varsoja. Eräs hauska juttu tammaan kuitenkin liittyy, sillä omistajansa osti sen rautiaana (joksi se oli papereihin merkitty), mutta sai kummastuksekseen huomata sen varsoihin putkahtelevan hyvin erikoisen värisiä yksilöitä, joita ei kyllä rautiaiksi voinut sanoa. Asiaa selvittäessään Zandran omistaja saikin ilokseen selville omistavansa perusrautiaan sijasta huomattavasti harvinaisemman mushroom-värisen tamman ja kun hän iloisena mainitsi asiasta ponin kasvattajalle, tämä myönsi, ettei olisi koskaan edes myynyt tammaa, jos olisi tiennyt. No, luonteeltaan Zandra on kuulemma varsin temperamenttinen tapaus ja samaa temperamenttia se on periyttänyt myös tusinalle jälkeläiselleen.

e. Bitsie vom Bloemenburg tuli Saksasta vahvistamaan Zanneshofin tammalaumaa ja tuomaan vähän uutta verta Suomen ponikantaan. 82-senttinen, mustankirjava tamma osoittautui paitsi hurmaavaluonteiseksi, myös erittäin päteväksi valjakkoponiksi. Se sijoittui peräti vaativissa luokissa lukuisia kertoja, pääasiassa yksilöluokissa, mutta vanhemmiten se pääsi kilpailemaan tyttärensä kanssa pariluokissa sijoittuen niissäkin muutaman kerran. Bitsien tärkein rooli oli kuitenkin koko perheen rakastettuna lemmikkinä ja huolehtivana emänä varsoilleen - sekä sijaisemänä muidenkin varsoille. Saimme tammasta kaikkiaan neljä varsaa, joista ensimmäinen jäi emänsä kanssa kotiin ja muut myytiin. Bitsien ainoa orivarsa on muuten tätä nykyä kantakirjattu II-palkinnolla!

ei. Jock v.d. Hetherskamp on mustanpäistärikkö, tasan 80-senttinen ori, jonka suku on hyvinkin kansainvälistä. Jockin taustalta löytyy nimittäin niin hollantilaista, saksalaista kuin brittiläistäkin ponia, mukana varsin tunnettujakin nimiä. Ori itse ei kuitenkaan noussut erityisen suosituksi tai tunnetuksi jalostusoriksi, mikä johtunee osittain siitä, ettei sitä nähty koskaan missään kilpakentillä ja näyttelykokemuskin jäi hyvin vähäiseksi. Jockilla astutettiin lähinnä oman kylän tammoja, kaikkiaan vain seitsemän tammaa. Luonteeltaan Jock on ainakin huhupuheiden mukaan vähän vikuri, jos nyt ei kuitenkaan varsinaisesti vihainen. Ei se ilmeisesti pure tai potki, mutta itsepäinen se on. Vaan kuvien perusteella myöskin varsin komea ja kaiken kruunaa upea väritys.

ee. Bindy v.d. Kloemershof on ruunikonkirjava, 82 cm:n korkuinen tamma, joka asuu pienellä saksalaisella maatilalla ainoana ponina, kaverinaan lampaita sekä pari isoa työhevosta. Bindy on hankittu lähinnä perheen lapsille ja emännälle, he kun halusivat isojen työhevosten rinnalle jonkun pienen, söpön ponin. Minishettikseen päädyttiin, kun se oli ainoa, jonka kokoiselle sai tehtyä talliin yhden lisäkarsinan. Bindy onkin tilan naisväen lemmikki, jota puunataan ja lellitään rakkaudella. Luonteeltaan Bindy on uskomattoman rauhallinen ja kiltti. Emäntä on käyttänyt tammaa pari kertaa näyttelyissä, joista se perheen yllätykseksi toi kotiin ruusukkeet. Näyttelytuomarit kehottivatkin emäntää kantakirjaamaan Bindyn, näin tehtiinkin ja nykyään Bindy on II-palkinnon kantakirjatamma. Pitihän sille sitten varsakin teettää ja nykyään niitä onkin Bindyllä jo neljä kappaletta.


Jälkeläiset

s. 26.08.2015
tamma
s. 13.10.2015
ori


Kilpailumenestys

  Valjakkoajo
14.03.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 6/40
16.03.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/40
17.03.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
18.03.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
13.04.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/30
23.04.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/25
03.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/50
04.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 3/50
06.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 6/50
13.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 6/50

17.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 7/50
21.05.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 6/39
03.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 4/40
21.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 5/32
23.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 2/32
25.06.2015, kutsu, VVJ, Vaativa yksilövaljakko, 1/32
29.07.2015, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 2/12
31.07.2015, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 3/12
01.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 2/11
02.01.2016, kutsu, VVJ, Vaativa parivaljakko, 2/11Taustan © Ritva Väänänen, kuvien © KKJ