Kurkian ponitalli

virtuaalihevonen | a sim-game horse

<< Etusivulle

Emmelunds Frasse


© Suomen Hippos / Pirje Paananen
  • Rekisterinumero: VH15-017-0621
  • Virallinen nimi: Emmelunds Frasse
  • Kutsumanimi: Frasse
  • Rotu ja sukupuoli: Shetlanninponiori
  • Väri ja säkäkorkeus: Musta, 91 cm
  • Syntynyt: 28.06.2014, Ruotsissa
  • Kasvattaja: Stutteri Emmelund, evm
  • Omistaja: Cynoria (VRL-11723)
  • Koulutustaso: Helppo C / 50 cm
  • Painotus: Yleisratsu

Olin lähdössä Ruotsiin ystävättäreni kanssa viikoksi ja tarkoituksenamme oli vierailla muutamissa ruotsalaisissa ponisiittoloissa. Reissun viimeinen vierailukohde oli Stutteri Emmelund, joka onnistui tekemään meihin suuren vaikutuksen tilojensa ja poniensa puolesta. Jopa itse tallirakennukset olivat sieviä kuin nukkekodit ja jokainen karsina oli shetlanninponeille mitoitettu. Laitumella oli kaiken värisiä tammoja, osa tiineitä ja osalla oli varsat vierellään. Olisin voinut viettää tilalla vaikka koko viikon, mutta seuraavana päivänä oli jo tarkoitus lähteä koto-Suomeen takaisin, joten omistaja esitteli meille myynnissä olevat kasvatit, jotka olivat toinen toistaan ihastuttavampia. Lopulta valitsin joukosta pienen mustan orin nimeltä Emmelunds Frasse.

Luonteeltaan Frasse on niin poni kuin olla voi, juuri sellainen tyypillinen pieni kiusankappale, joka aiheuttaa omistajalleen harmaita hiuksia koko muun lauman edestä. Frasse karkailee melkein aidasta kuin aidasta, hajottaa toisten ponien loimet ja riimut, pukittelee ratsastaessa ja yrittää joskus käydä jopa piehtaroimaan kesken lenkin! Onneksi ori on sentään muuten kiltti ihmisiä kohtaan, eikä harrasta esimerkiksi puremista saati potkimista. Tai no, kyllä se tarhakavereitaan näykkii, mutta ei ihmisiä. Hoitotoimet se muuten sietää yleisesti ottaen hyvin, mutta pahana tapana sillä on komentaa ihmisiä kuopimalla ollessaan joko kyllästynyt tai malttamaton. Vaikka Frasse on varsinainen riiviö, niin jollakin omalla tavallaan se on kuitenkin aika sympaattinen. Tai ainakin hyvin suloinen riiviö.

Frassella on hyvin pienet, ripeät ja tikittävät askeleet ja pienestä koostaan huolimatta osaa varmaan laukata kaikista nopeimmin tallin poneista. Olenkin monet kerrat nauranut, kuinka naurettavan näköinen se on kiitäessään muiden joukossa pienenä, mustana salamana mahanalus täynnä lyhyitä jalkoja - pää viidentenä sellaisena... Ratsastessa Frasse tottelee päivästä riippuen hyvin tai hiukan huonommin. Olen vakaasti sitä mieltä, että se kyllä periaatteessa haluaisi kuunnella ratsastajaansa, mutta ei joskus millään malta. Paheena sillä on ennakoida ja singota laukkaan jo ennen kuin ratsastaja on ehtinyt pyytää kyseistä askellajia. Osaa Frasse toki myös pukitella, kuten jokainen vakavasti otettava poni ainakin. Onneksi sen pukit ovat ratsastaja selässä niin onnettoman pieniä, ettei sieltä yleensä kukaan putoa. Ajaessa ponista löytyy vauhtia, mutta vauhdista huolimatta myös jarrut. Kaikista eniten Frasse itse pitää hyppäämisestä, vaikka usein intoa ja vauhtia onkin enemmän kuin taitoa. Riittävän pienet esteet poni kuitenkin ylittää sujuvasti.» Sukutaulu ja -selvitys

i. Twilight of Arlington
she, m, 90 cm
ii. Dusty of Westonshore
iii. Ian of Westonshore
iie. Patsy of Westonshore
ie. Pemberwood's Gladys
iei. Dougall McDuff
iee. Twineford Manderley
e. Efryds Fia
she, m, 93 cm
ei. Dahlskogens Dynamit
eii. Dumle D'Or
eie. Dahlskogens Missy
ee. Frippelina
eei. Oktans Frippe
eee. Bella av Blomsten


i. Twilight of Arlington on pienikokoinen (90 cm) musta brittiläisori, joka on jalostuksessa tämän hetken kuuma nimi kotimaassaan. Twilightin menestys näyttelykehissä on ollut varsin huikeaa ja sillä onkin lukuisia luokkavoittoja sekä Champion-arvonimi. Näyttelytuomareilta on tullut kehuja erityisesti orin olemuksesta, erinomaisesta tyypistä ja leimoista sekä aktiivisesta, ponnekkaasta ravista. Orilla on lievästi takakorkeutta ja kritiikkiä sille on annettu lisäksi lähinnä lyhyestä käynnistä. Luonteeltaan Twilight on kuulemma oikein ponimainen veijari, joka keksii kotioloissa milloin mitäkin kujetta. Orin onnistunut koulutus näkyy erityisesti näyttelytilanteissa, sillä siellä poni osaa käyttäytyä edukseen. Twilight on ansainnut viisivuotisen astutusluvan ja on tälläkin hetkellä siitoskäytössä. Sen jälkeläisiä on tähän mennessä päätynyt mm. Hollantiin, Ruotsiin ja Tanskaan.

ii. Dusty of Westonshore on vain 88-senttinen raudikko ori, joka siitti elämänsä aikana kohtuullisesti jälkeläisiä, vaikkei noin muutoin erityisen tunnettu ollutkaan. Se kuitenkin sattui asumaan kylällä, jossa oli useampikin shetlanninponisiittola ja Dusty pääsi vierailemaan kaikilla näillä astumassa tammoja. Se olikin varsin komea ja viriili ori, jolla oli pienestä koostaan huolimatta varsin hienot käynti- ja raviliikkeet. Dustylla ei ratsastettu lainkaan ja se oli kuulemma lahja eräältä omistajan kasvattajaystävältä. Näyttelyihin ori pääsi kerran kasvattajansa esittämänä ja ponin hieman kurittomasta käytöksestä huolimatta kokenut kasvattaja sai sen esiintymään niinkin hyvin, että lopulta ori valittiin luokkansa voittajaksi. Jälkeläisiä luonteikas pikkuori jätti 20 kappaletta,

ie. Pemberwood's Gladys oli musta, 91 cm korkea tamma, joka asui Dustyn kanssa samassa kylässä. Gladysin omistajalla oli kymmenkunta tammaa, mutta ei yhtäkään omaa oria, vaan hän lainasi aina kesäksi jonkin ulkopuolisen orin ja astutti samalla orilla yleensä kaikki tammansa. Gladys oli vain yksi musta tamma muiden mustien tammojen joukossa, mutta omistajansa mukaan se oli yksi hänen henkilökohtaisista suosikeistaan. Ehkä se johtui tamman lempeästä luonteesta. Valitettavasti Gladys jäi edellisvuonna tyhjäksi, joten omistaja oli erittäin iloinen, kun se vihdoin varsoi terveen orivarsan Dustysta. Kuten muutkin tilalla syntyneet varsat kahta lukuunottamatta, myös kyseinen ori myytiin uuteen kotiin - joskin yhtä tarkkaan valittuun kotiin kuin kaikki rouvan kasvatit.

e. Efryds Fia on 93 cm korkea, musta ruotsalainen tamma, joka myytiin Efrydin siittolasta Emmelundin tilalle 3-vuotiaana. Fia on pyöreärunkoinen ja melko lyhytjalkainen tamma, oikein rotunsa tyyppiesimerkki. Omistajansa kuvailee Fiaa ystävälliseksi ja vähän omapäiseksi tammaksi, jolla on loistava ruokahalu. Perheen lapset ovat jonkin verran ratsastelleet Fialla ja onpa perheen kuopus osallistunut sen kanssa kerran erään hevostapahtuman väliaikanäytökseenkin viiden muun shetlanninponiratsukon kanssa. 14-vuotiaana Fia hyväksyttiin kantakirjaan III-palkinnolla. Jalostukseen tammaa on käytetty melko maltillisesti, sillä on neljä varsaa, joista nuorimman Fia varsoi 6-vuotiaana ja viimeisimmän 15-vuotiaana. Fian neljäs jälkeläinen jäi emänsä kanssa kotitilalle.

ei. Dahlskogens Dynamit on tanskalaista syntyperää, väriltään tummanruunikko ja säkäkorkeudeltaan 99 cm:n mittainen ravisukuinen ori. Dynamitin isä oli aikanaan erittäin menestynyt A-poni, jota käytettiinkin paljon myös siitokseen. Dynamit itse myös kilpaili muutaman vuoden ajan omistajansa pojan kanssa raveissa kohtuullisella menestyksellä. Alle metrin korkuiseksi poniksi se onkin nopea, mutta usein suuremmissa kilpailuissa isommat ja isompiravisemmat ponit veivät palkintosijat. Omistajiensa mukaan Dynamit on mukava ja hyväluonteinen oripoika, jonka paras kaveri on pohjoisruotsinhevosori. Dynamit ei ole esittäytynyt virallisissa näytelmissä, mutta molemmissa mätsäreissään se sai punaisen nauhan ja toisessa valittiin päivän toiseksi parhaaksi poniksi. Jälkeläisiä orilla on 24 kappaletta.

ee. Frippelina on Efrydin siittolan vanhimpia kantatammoja ja elää tiettävästi edelleen pitkästi yli 30-vuotiaana. 93 cm korkea musta tamma menestyi aikanaan varsanäyttelyissä yli odotusten, vaikka vanhempana tammaa katsoessa sitä voikin olla vaikea uskoa, sillä ikä ja useat varsomiset ovat kyllä rapistaneet ponin kuntoa aika tavalla. Frippelina onkin ollut siitoskäytössä 5-vuotiaasta lähtien ja viimeisen varsansa se varsoi 27-vuotiaana. Frippelinalla onkin peräti 12 jälkeläistä, joille se näyttää periyttäneet aika pitkälti paitsi mustaa väriään ja pientä kokoaan, myös temperamentikasta luonnettaan. Sen jälkeläisissä on muutamia kantakirjattuja poneja ja Frippelina itsekin on nuorempana kantakirjattu II-palkinnolla.


» Jälkeläiset

15.01.2015 t. Cybelle v.d. Zanneshof, e. Halsworth Casandra
11.07.2015 t. Isolde v.d. Zanneshof, e. Hemjernes Izette
01.03.2016 t. Sadun Cruella, e. Fluffy Cloud


» Kisamenestys

Kouluratsastus
07.09.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/50
12.10.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/40
13.11.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/40
16.11.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/40
18.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/19
19.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/50
19.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/19
21.12.2015, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/19
05.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 4/40
08.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/40

10.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/30
11.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/30
12.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/40
15.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 3/30
26.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 6/40
30.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 2/30
31.01.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/30
01.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 5/30
01.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/40
02.02.2016, kutsu, KRJ, Helppo C, 1/30
Esteratsastus
00.00.0000, kutsu, JAOS, luokka, 00/00Kaiken materiaalin © VRL-11723, ellei toisin mainittu
Kuvien tekijänoikeudet löytyvät ponien sivuilta