virtuaalitali / a sim-game stable

BEA SKÆRUD

   


Kutsumanimi
Bertta
Rotu ja sukupuoli
Norjanvuonohevostamma
Syntymäaika
12.03.2014, Tanska
Väri ja merkit
Hallakko, siima
Säkäkorkeus
140 cm
Omistaja
Seitaharju
Koulutustaso
Helppo B, 70 cm
Rekisterinumero

Bertta on ehtinyt elämässään monenmoista ennen meille tuloaan, muunmuassa varsoa kerran. Meille se tuli ratsastuskoulusta, jossa se oli ehtinyt tehdä tuntihommia neljän vuoden ajan. Bertta oli kuulemma ollut ihan pidettykin tuntiratsu huolimatta omista ponimaisista metkuistaan, mutta viimeisenä tuntiponivuotenaan siitä alkoi huomata kyllästymisen merkkejä ja se päätettiin myydä sopivamman ponin tieltä.

Ei liene vaikea arvata, mistä meidän paksu-Bertta on nimensä saanut. Pyöreä ulkomuoto paljastaa, että tamma on ruualle ja herkuille perso kaveri, joka ikävä kyllä tuntuu pyöristyvän jo pelkästä ruuan näkemisestä. Bertan onkin välillä hyvin vaikea vastustaa ruuan houkutuksia ja heinäpaalien ohi taluttaessa tai ratsastaessa saa kyllä olla tarkkana, muuten ollaan helposti tilanteessa, jossa poni vie ja taluttaja vikisee. Bertta on muutenkin luonteeltaan hyvin omapäinen sekä ponimainen, joten sen kanssa kannattaa varustautua aimo annoksella huumorintajua! Onhan se ihan kiltti hoitaa, mutta aina eivät kaviot meinaa nousta tai taluttaessa poni liikkua toivottuun suuntaan. Berttaa on parasta taluttaa riimunnaru turvan ympärillä, ellei ole ihan varma, että saa sen pidettyä muuten ruodussa.

Ratsastaessa vuonohevonen on useimmiten laiskanpulskea, mutta aina joskus sille tulee päiviä, jolloin se on hyvinkin innokas. Useimmiten tämä tapahtuu syksyisin ilmojen viiletessä ja iltojen pimetessä sekä ensimmäisten pakkasjaksojen aikaan. Silloin tuhti tamma kuluttaa koko vuotensa energiavarastot, jolloin voikin sitten taas loppuvuoden kulkea säästöliekillä... Maastossa se sentään kulkee yleensä ihan itse jopa ilman raippaa, mitä nyt yrittää välillä käydä puskien kautta pitämässä omia luvattomia ruokataukoja. Ja osaahan Bertta myös pukitella halutessaan, se on todistettu. Onneksi tamman leveässä selässä ja pehmeissä liikkeissä on muuten helppo pysyä kyydissä - vaikka ilman satulaakin. Maastoreissuilla Bertta on loppupään hevosia hitaamman menonsa, sekä mahdollisten jumittelujen tai pukkien takia.


i. Gruten   (evm, hkk, 141 cm)
ii. Grabbe   (evm, hkk, 140 cm)
ie. Bettina Gry   (evm, pnh, 139 cm)
e. Beate Nordbø   (evm, hkk, 138 cm)
ei. Per Nordbø   (evm, hkk, 142 cm)
ee. Heidi   (evm, hkk, 136 cm)
Jälkeläiset

t. Skovbakken Brenda, i. Sølvgårds Viking


   

Kuvan © www.lasikuu.net/vapaasti, kaiken muun © Cynoria