virtuaalihevonen / a sim-game horse

ALFHILD NOR

VH14-053-0111
Kutsumanimi
Hilda
Syntynyt
10.01.2012
Rotu & skp.
Vuonohevostamma
Omistaja
Väri
Punahallakko
Koulutus
HeB, noviisi
Säkäkorkeus
143 cm
Painotus
Yleispainotus

      Yleislaatuarvostelu 04/2015: 33,5 (19+14,5) - 21 (12+9) - 17 - 11 - 4 = 86,5p / YLA2      Kuinka Hilda päätyi meille?

Äitini oli vihdoin päättänyt, että meille on hankittava oma hevonen. Sehän tulisi lopulta halvemmaksi kuin kustantaa itselleen ja tyttärelleen kaksi kertaa viikossa ratsastustunnit. Äidin mielestä hevosen oli ehdottomasti oltava jokin vahvarakenteinen, terve ja rauhallinen. Itse haaveili jalosta puoliveriratsusta, mutta äidin mielestä sellainen ei tullut kuulonkaan. "Ne eivät ole lainkaan kestäviä ja sairastelevat paljon, lisäksi ne ovat yleensä aina niin säikkyjä ja kuumia", oli äidin kommentti. Emme sen kummemmin olleet miettineet rotua, kun eräänä iltapäivänä töistä tullessaan äiti heilutteli kädessään tulostamaansa netti-ilmoitusta. Se oli erään hyvämaineisen hevosmyyjän ilmoitus, jossa oli esitelty useampia myytäviä hevosia. Joukossa oli muutamia kivan kuuloisia tapauksia, joista varsinkin eräs suokkiruuna herätti mielenkiintomme. Se olisi ollut todella osaava ja kuvan perusteella komea, mutta koska ilmoituksessa kerrottiin hevosen sopivan kokeneemmalle ratsastajalle, äiti hylkäsi sen. Hän soitti kuitenkin välittäjälle ja sopi päivästä, jolloin kävisimme katsomassa myytäviä hevosia.

Kahden päivän päästä ajoimme kyseiselle myyjälle hevosia katsomaan. Mielenkiintomme herätti eräs 4-vuotias eestinhevosruuna, joka vaikutti varsin kiltiltä ja oli vielä terveystarkastuksessakin saanut puhtaat paperit, mutta lopulta äiti oli sitä mieltä, ettei meille tule niin nuorta hevosta. Olin vähän pettynyt, koska olin ehtinyt jo ihastua ruunaan. Seuraava vaihtoehto oli 7-vuotias vuonohevostamma, jonka myyjä esitteli meille. Äitini tykästyi hevoseen samantien, tamma kun oli kovin järkevän ja rauhallisen oloinen. Äitini koeratsasti hevosen ensin ja oli sitä mieltä, että "tämä se on". Minäkin kävin selässä ja totesin, että kieltämättä tamma vaikutti ihan kivalta, varsinkin sillä oli aivan ihanat askeleet istua. Saimme pari päivää miettimisaikaa, mutta jo samana iltana soitimme myyjälle, että otamme tamman.


      Millainen Hilda on luonteeltaan?

Hilda on kaikille ystävällinen tamma, joka tutustuu mielellään uusiin tyyppeihin, oli kyse sitten ihmisestä, toisesta ponista tai ihan eri eläinlajin edustajasta. Tamma onkin se, jolle yleensä ensimmäisenä esitellään tallille tulleet uudet hevoset - onpa se myös päässyt tutustuttumaan monia koiria ensimmäistä kertaa hevosiin. Tallinpitäjien näkökulmasta Hilda on oikein ihanneasiakas, koska se pärjää ilman hirveää loimittamista, on kenen tahansa käsiteltävissä ja sen voi myös tarhata millaisessa porukassa tahansa. Hilda sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja uuteen laumaan. Se ei ole johtajatyyppiä, mutta sijoittuu kuitenkin yleensä aika korkealle arvojärjestyksessä. Tällä hetkellä se on omassa laumassaan johtajasta seuraava.

Hilda on kaikin puolin helppo ja ongelmaton käsitellä, mitä nyt valitettavasti rakastaa piehtaroimista ja tarjoaa mukavasti harjausurakkaa rapakeleillä. Tamma on tottunut monenlaisiin toimenpiteisiin, eikä vähästä hätkähtele. Se antaa harjata itsensä nätisti kaikkialta ja varsinkin talvikarvassaan se rakastaa, kun sitä rapsuttelee oikein kunnolla piikkisualla. Myös kavioiden puhdistus, varustaminen, talutus ja pesuhommat sujuvat ilman ongelmia. Kuljetusautoon Hilda astelee tottuneesti ja on rauhallinen matkustaja. Myös vieraissa paikoissa se käyttäytyy fiksusti; kunhan on heinää nenän edessä, ei millään muulla ole merkitystä. Hildan voikin huoletta antaa hoidettavaksi myös vieraammille ihmisille ja se on jopa lasten käsiteltävissä. Mitenkään erityisen seurallinen tamma ei kuitenkaan ole, ja harvoin se innostuu hirveästi jakelemaan mitään hellyydenosoituksia. Valitettavasti Hilda ei siis ole niitä hevosia, jotka laukkaavat hirnuen portille vastaan tarhasta hakiessa - pikemminkin ruoka on tälle hevoselle Se Juttu.

Ratsuna Hilda on laiskahko, vähän sellainen haaveilijaluonne. Jos ratsastaja ei osaa pyytää tammaa kunnolla eteenpäin, se jää helposti hölköttelemään säästöliekillä uraa pitkin. Eipä Hilda muutenkaan ole erityisen nopea, vaan sen tahti on luonnostaan rauhallista ja askeleet erittäin mukavat ratsastajille. Se on mukavan monipuolinen tamma, joka taitaa helppojen luokkien koulukiemurat, pienet esteradat ja lisäksi se on loistava alkeis- ja maastoratsukin. Äidin innostuttua valjakkoajosta Hilda on opetettu siihenkin hommaan ja Hilda on itse asiassa osoittautunut aika taitavaksi valjakkoponiksi! Sen koko olemuskin on ihan erilainen kärryjen edessä ja kulkee siinä paljon ryhdikkäämmin ja reippaammin kuin ratsastaja selässään. Eniten tammalla on kuitenkin kilpailtu koulua ja varsinkin C-luokissa on tullut ihan kivasti sijoituksia. Vierailla kentillä Hilda on yleensä energisempi ja eteenpäinpyrkivämpi kuin kotikentällä.SUKUTAULU

i. Kjellviks Sture
ii. Alrik
iii. Eivor
iie. Lisette
ie. Kjellviks Saga
iei. Hjalmar
iee. Gunilla
e. Guldstellan
ei. Nords Teodor
eii. Jesper
eie. Tanja
ee. Sessan SWE
eei. Anders
eee. Vanda

i. Kjellviks Sture on tanskalainen siitosori, joka asuu erään ratsastuskoulun yksityispuolella ratsastuskoulun pitäjän omistuksessa. Omistajansa kilpailee Sturen kanssa koulua silloin kun ratsastuskoulun pitämiseltään ehtii ja sitä ratsuttaa eräs nimekäs tanskalaisvalmentaja säännöllisesti. Sture on 145-senttinen, hienon näköinen ruunihallakko, jolla on komea, lähes turpaan asti ulottuva otsatukka. Luonne Sturella on myös varsin kiva; se on yhteistyöhaluinen ja yritteliäs, sekä varsin asiallinen käsitellä. Sture on ollut Suomessa vuoden ajan liisauksessa, jolloin se astui muutamia tammoja. Lisäksi se on kotimaassaan astunut parisenkymmentä tammaa ja sen jälkeläisiä on päätynyt myös Ruotsin puolelle.

ii. Alrik oli aikansa nimekkäitä jalostusoreja kotimaassaan Tanskassa, jossa edelleen hyvin monen vuonohevosen sukutaulusta löytyy orin nimi. Alrik kilpaili koulutuomari-omistajansa kanssa ensin kouluratsastuksessa HeA-tasolla, kunnes omistajansa innostui myöhemmin valjakkoajosta ja koulutti orin siihen. Alrik oli tunnettu lähinnä laadukkaista askellajeistaan ja niitä se onkin periyttänyt useille jälkeläisilleen. Alrik oli aikansa matadororeja, jolla astutettiin lähemmäs parisataa tammaa. 143-senttinen ruunihallakko kantakirjattiin ykköspalkinnolla, joka oli tuohon aikaan erittäin arvostettu saavutus, johon vain harva hevonen (varsinkaan tämänrotuinen) ylsi.

ie. Kjellviks Saga oli 142 cm:n korkuinen, hyvin tummansävyinen ruunihallakko, joka syntyi ja eli elämänsä 10 ensimmäistä vuotta Kjellvikin ponisiittolassa saaden varsoja. Sitten sen osti siittolassa työharjoittelussa ollut juuri ja juuri täysi-ikäinen tyttö, joka ihastui tammaan ihan täysin harjoittelujaksonsa aikana. Saga on edelleen kyseisen tytön omistuksessa ja on toiminut lähinnä harrasteratsuna. Tamma on ehtinyt omistajansa kanssa monenmoista; se on osallistunut muutamiin tallikilpailuihin, käynyt viikon kestävällä vaelluksella, osallistunut muutamille kesäleireille ja samoillut kaikki kotikylänsä metsämaastot moneen kertaan. Vielä 30-vuotiaana Saga kuulemma lähti edelleen aina yhtä halukkaasti omistajansa kanssa maastoreissuun, vaikka askel vähän alkoikin hidastua. Lopulta tamma lopetettiin kotipihassaan 32-vuotiaana.

e. Guldstellan toimii erään keski-ikäisen rouvan tätiratsuna ja onkin omistajansa ehdoton silmäterä. Stellan, joksi omistaja hevostaan kutsuu, on omistajansa mukaan luonteeltaan varsinainen mammanmuru, joskin tallinpitäjien mukaan pikemminkin pilalle lellitty poni, jonka käsitteleminen on toisinaan rasittavaa siksi, että omistajansa antaa sille kaikessa periksi. Ellei Stellan tänään halua, että sen kavioita puhdistetaan, niin niitä ei sitten puhdisteta. Ulkoisesti tamma on nätti, sillä on kaunis punahallakko väritys ja sen harja pidetään aina tiptop-leikkauksessa rodulle ominaisesti. Stellanilla pääasiassa maastoillaan ja treenaillaan silloin tällöin koulua valmentajan silmien alla. 142-senttinen tamma on myös astutettu muutamaan kertaan.

ei. Nords Teodor on syntynyt Pohjois-Suomessa, mutta asuu nykyään Keski-Suomessa eräällä pienellä yksityistallilla nuoren miehen omistuksessa. Hän kilpailee Teodorilla koulua helpon b:n tasolla ja on sijoittunutkin muutamaan kertaan. Orilla on vuonohevoseksi luonnostaan varsin ryhdikäs muoto ja etenkin sen laukka on hyvää. Luonteeltaan tämä 141-senttinen ruunihallakko on omistajansa kertoman mukaan rehellinen, nöyrä ja yritteliäs, joskin helposti vähän kuumiava hevonen. Teodor on kantakirjattu kakkospalkinnolla ja omistajansa harkitsee kuulemma sen ruunaamista lähinnä tallipaikkojen helpomman saatavuuden vuoksi. Jälkeläisiä Teodor on saanut kahdeksan kappaletta.

ee. Sessan SWE on ruotsalaisen Ulla Lindqvistin kasvattama tamma, joka myytiin 8-vuotiaana ja pari kertaa varsoneena Suomeen. Suomessa se päätyi erääseen eteläsuomalaiseen ratsastuskouluun, jossa se toimii tuntiratsuna tälläkin hetkellä. Ura ei ole sille ihan uusi, sillä se toimi Ruotsissakin puolisentoista vuotta tuntiratsun hommissa. Nykyään Sessan on kuulemma yksi koulun suosituimpia ratsuja ja se käykin kaiken tasoisilla tunneilla. Ratsastajat arvostavat erityisesti sen mukavia liikkeitä ja tasaisen rauhallista luonnetta. Ovatpa tuntilaiset sijoittuneet sen kanssa joskus harjoituskilpailuissakin. Sessanilla on myös teetetty kaksi varsaa, joista toinen jäi koululle kasvamaan ja toinen laitettiin myyntiin. Sessan itse on 144 cm korkea, vankkarakenteinen punahallakko.JÄLKELÄISET

Syntynyt
Skp. Nimi
Isäori
Omistaja
17.05.2014
23.08.2014
02.11.2014
om. Pierre


KISAKALENTERI

Päivämäärä
Paikka
Laji
Luokka
Sijoitus
16.10.2014
KRJ
Helppo B
3/30
18.10.2014
KRJ
Helppo B
5/30
20.10.2014
KRJ
Helppo B
3/30
11.11.2014
KRJ
Helppo C
7/49
14.11.2014
KRJ
Helppo C
4/16
16.11.2014
KRJ
Helppo C
4/16
18.11.2014
KRJ
Helppo C
2/30
19.11.2014
KRJ
Helppo C
1/30
19.11.2014
KRJ
Helppo B
6/50
19.11.2014
KRJ
Helppo C
3/30
19.11.2014
KRJ
Helppo C
4/30
20.11.2014
KRJ
Helppo C
4/60
21.11.2014
KRJ
Helppo B
7/50
22.11.2014
KRJ
Helppo B
7/50
22.11.2014
KRJ
Helppo B
1/50
22.11.2014
KRJ
Helppo C
1/50
10.12.2014
KRJ
Helppo C
3/40
11.12.2014
KRJ
Helppo C
2/40
12.12.2014
KRJ
Helppo C
6/40
12.12.2014
KRJ
Helppo C
3/40
15.12.2014
KRJ
Helppo C
4/40
19.12.2014
KRJ
Helppo C
3/25
20.12.2014
KRJ
Helppo C
5/25
28.12.2014
KRJ
Helppo C
4/50
30.11.2014
ERJ
60 cm
3/30
06.01.2015
ERJ
60 cm
4/50
09.01.2015
ERJ
60 cm
7/50
03.02.2015
ERJ
70 cm
5/31
05.02.2015
ERJ
60 cm
1/50
05.02.2015
ERJ
60 cm
6/50
06.02.2015
ERJ
60 cm
5/50
07.02.2015
ERJ
60 cm
5/50
09.02.2015
ERJ
60 cm
3/50
11.02.2015
ERJ
60 cm
6/40
12.02.2015
ERJ
60 cm
4/40
13.02.2015
ERJ
60 cm
1/40
14.02.2015
ERJ
60 cm
5/40
18.02.2015
ERJ
60 cm
6/40
06.11.2014
VVJ
Noviisi
4/36
11.11.2014
VVJ
Noviisi
4/18
13.11.2014
VVJ
Noviisi
4/18
16.11.2014
VVJ
Noviisi
1/18
17.11.2014
VVJ
Noviisi
2/18


IKÄÄNTYMINEN

01/03/2012 - 1-vuotias
01/05/2012 - 2-vuotias
01/07/2012 - 3-vuotias
01/09/2012 - 4-vuotias
01/11/2012 - 5-vuotias
01/01/2013 - 6-vuotias
01/03/2012 - 7-vuotias
01/06/2013 - 8-vuotias
01/09/2013 - 9-vuotias
01/12/2013 - 10-vuotias
01/03/2014 - 11-vuotias
01/06/2014 - 12-vuotias
01/09/2014 - 13-vuotias
01/10/2014 - 14-vuotias
01/11/2014 - 15-vuotias
01/12/2014 - 16-vuotias
01/01/2015 - 17-vuotias
01/02/2015 - 18-vuotias
01/03/2015 - 19-vuotias
01/04/2015 - 20-vuotias
01/05/2015 - 21-vuotias
01/06/2015 - 22-vuotias
01/07/2015 - 23-vuotias
01/08/2015 - 24-vuotias


LUE HILDAN PÄIVÄKIRJAAKuvat © Deep Creek Farm