virtuaalihevonen / a sim-game horse

Sir Cadogan

 • Rekisterinumero: VH15-046-0009
 • Rotu ja sukupuoli: Irlannincob, ori
 • Väritys: Mustankirjava, ½ vpää, ahv, vkot
 • Säkäkorkeus: 155 cm
 • Syntynyt: 18.08.2014, Suomi
 • Omistaja: Cynoria (VRL-11723)
 • Kasvattaja: Emma Ahlström (evm)
 • Koulutustaso: HeA, 80 cm, vaikea valjakko
 • Painotus: Yleispainotus
 • Kts. myös päiväkirja •     Luonnekuvaus

  Äitini oli vihdoin päättänyt, että meille on hankittava oma hevonen. Sehän tulisi lopulta halvemmaksi kuin kustantaa kahdelle tyttärelleen ja itselleen ratsastustunnit kaksi kertaa viikossa. Äidin mielestä hevosen oli ehdottomasti oltava jokin vahvarakenteinen, terve ja rauhallinen. Siskoni haaveili jalosta puoliveriratsusta, mutta äidin mielestä sellainen ei tullut kuulonkaan. "Ne eivät ole lainkaan kestäviä ja sairastelevat paljon, lisäksi ne ovat yleensä aina niin säikkyjä ja kuumia", oli äidin kommentti. Emme sen kummemmin olleet miettineet rotua, kun eräänä iltapäivänä töistä tullessaan äiti heilutteli kädessään tulostamaansa netti-ilmoitusta. Se oli erään tunnetun hevosmyyjän ilmoitus, jossa oli esitelty monia myytäviä hevosia. Joukossa oli useita kivan kuuloisia tapauksia, joista varsinkin eräs suokkiruuna vaikutti ensivilkaisulta hyvältä. Se olisi ollut osaava ja kuvan perusteella komea, mutta koska ilmoituksessa kerrottiin hevosen sopivan kokeneemmalle ratsastajalle, äiti hylkäsi sen. Hän soitti kuitenkin välittäjälle ja sopi päivästä, jolloin kävisimme katsomassa myytäviä hevosia.

  Kahden päivän päästä ajoimme myyjän luo hevosia katsomaan. Mielenkiintomme herätti eräs 5-vuotias eestinhevosruuna, joka vaikutti varsin kiltiltä ja oli vielä terveystarkastuksessakin saanut puhtaat paperit, mutta lopulta äiti oli sitä mieltä, ettei meille tule niin nuorta hevosta. Olin vähän pettynyt, koska olin ehtinyt jo ihastua ruunaan. Siskoni oli netti-ilmoituksen perusteella ehdottanut erästä tinkeriä, mutta äiti oli samantien torpannut ajatuksen siksi, että se oli ori. Eihän ensihevoseksi nyt oria sentään! Myyjän suosittelujen vuoksi päätimme kuitenkin vilkaista sitä ja myyjä esitteli meille hevosen. Siskoni koeratsasti hevosen ensin ja oli aivan myyty. Minäkin kävin selässä ja totesin, että kieltämättä se vaikutti ihan kivalta, yllättävän herkältä ja kuuliaiselta. Äiti taas rakastui oriin maasta käsin, se kun ei ollut lainkaan orimainen, vaan hyvin kiltin ja rauhallisen oloinen. Äiti silti edelleen epäröi hevosen sukupuolen vuoksi, joten saimme pari päivää miettimisaikaa. Varsinkaan siskoni ja äitini eivät saaneet hevosta pois mielestään, joten parin päivän kuluttua äiti soitti myyjälle, että ottaisimme hevosen.

  Aksu on hevonen, johon on kieltämättä vaikea olla ihastumatta, varsinkin kun sen kanssa touhuaa enemmän. Sympaattinen ori katselee kiinnostuneesti tallin käytävälle ja on silmin nähden mielissään, kun joku viitsii hetkeksi pysähtyä rapsuttamaan sen otsaa. Aksu nauttii suuresti hellyydenosoituksista ja kerjää niitä karsinassa tönimällä hellästi turvallaan ja puhaltelemalla ihmisen naamaan. Erityisen mielellään ori hamuaa kaikkea huulillaan, niin ihmisen hiuksia, paitaa kuin hoitotarvikkeitakin. Aksu on sellainen peruspositiivinen hevonen, jonka näkee useimmiten korvat hörössä. Orimaisia piirteitä sillä ei hirveästi ole, mitä nyt nk. flehmen-ilme on Aksulle tyypillinen. Kiimaiset tammatkin saavat siltä osakseen lähinnä kyseisen ilmeen ja katseen, mutta harvemmin suurempaa reaktiota. Aksu myös kunnioittaa hyvin ihmistä ja tottelee pientä riimusta nykäisyä, jos joku ympäristön asiaa meinaa viedä sen huomion. Muutenkin ori on hoitotoimenpiteissä miellyttävä, mitä nyt suihkepullot ovat sille kauhistus ja niitä se ei millään tahtoisi kahta metriä lähemmäs itseään.

  Ratsuna Aksu on miellyttävä; kylmäverikseksi yllättävän kevyt ja reipas sekä kohtuullisen herkkä avuille. Se on perusluonteeltaan aika nöyrä poika ja yrittää aina parhaansa, joten jos jokin asia ei onnistu, saa kyllä katsoa peiliin hevosen syyttämisen sijaan. Aksu on varsin pitkälle koulutettu ja on kuulemma entisellä omistajallaan kilpaillut peräti vaikealla tasolla valjakkoa, mutta traumaperäisen kinnerpatin takia orin kilpaura jäi ja juuri siitä syystä sen ostohintakin oli meidän budjetille sopiva. Eläinlääkärin mukaan Aksu kestää normaalia harrastekäyttöä, mutta hän suositteli välttämään mm. esteiden hyppelyä ja pitämään liikutuksen säännöllisenä. Pääosin harrastemmekin Aksun kanssa maasta käsin juttuja, ajamista, maastoilua, ja kouluratsastusta, silloin tällöin hyppäämme myös pikkuesteitä, joista Aksu nauttii silmin nähden. Ori on mukava ratsu niin kentällä kuin maastossa, se on selvästi tottunut kulkija, ei hätkähdä juuri mistään. Tosin lehmät ovat tälle lehmän näköiselle hevoselle pöristelyn ja tuijottelun aihe - varsinkin ne kirjavat yksilöt...  Sukutaulu

  i. Earl Merlin
  ii. Castonwood's Brian
  iii. Mr. Maddock
  iie. Castonwood's Belle
  ie. Maybrick's Queenie
  iei. Rodolfo
  iee. Rosie's May Blossom
  e. Chesterfield's Charity
  ei. Chesterfield's Rocky Boy
  eii. Remus of Millstreet
  eie. Chesterfield's Black Pearl
  ee. May Cherié
  eei. Fourthgate Laddie
  eee. Cherisse


  i. Earl Merlin on suomalaiskasvatti, 151 cm korkea mustankirjava valkopää, jonka toinen silmä on herasilmä. Humoristisesti Örkiksi kutsuttu ori on yksityisomistuksessa eräällä nuorehkolla mieshenkilöllä, joka on kilpaillut Örkillä lähinnä kouluratsastuksessa helpon A:n luokissa keräten ihan mukavasti ruusukkeita. Örkkiä on kehuttu ravistaan, joka sillä on ilmava ja iso. Heikkoutena sillä on laukka, joka on aavistuksen kulmikasta. Örkki on lievästi takakorkea, mutta siitä huolimatta palkittu kakkospalkinnolla rotunäyttelyissä. Sen jalka-asennot ovat hyvät ja arvostelussa oli maininta myös kompaktista, sopusuhtaisesta olemuksesta. Se on luonnostaan hyvin ryhdikäs ja näyttävä, vaikkei säkäkorkeudellisesti järin iso olekaan. Omistajansa mukaan Örkillä on loistava, tasapainoinen luonne. Se on kuulemma fiksuin ja helpoin hänen hevosistaan, sukupuolestaan huolimatta. Örkillä on kuusi jälkeläistä, joista etenkin orit vaikuttavat perineen isänsä hyvän, rauhallisen luonteen.

  ii. Castonwood's Brian on Iso-Britanniassa syntynyt, mutta nykyään Ruotsissa asuva ori, joka oli yhden vuoden ajan Suomessa leasingissa tammoja astumassa ja tuomassa uutta verta suomalaisten irlannincobien jalostukseen. Brian on mustankirjava ja 154 cm korkea, A-luokkaan hyväksytty kantakirjaori, jolla on 49 jälkeläistä. Kantakirjaustiedoissa kehuttiin orin rotu- ja sukupuolileimaa, hyvää lihaskuntoa, sopusuhtaista yleisvaikutelmaa ja hyviä jalka-asentoja. Siellä oli lisäksi maininta lyhyehköistä lautasista ja hieman kyömystä päästä. Orin liikkeitä kehuttiin tahdikkaiksi ja energisiksi, erityisesti käynnistä se sai hyvät arvostelut. Viimeisenä luki "erittäin hyväkäytöksinen ori".

  ie. Maybrick's Queenie on Alankomaista Suomeen tuotu, rautiaankirjava tamma, joka on säkäkorkeudeltaan 147 cm. Queenie hankittiin ihan harrastekäyttöön, eikä omistajalla ollut alunperin tarkoituksena käyttää sitä välttämättä lainkaan siitokseen, ajatuksena ehkä ennemmin, että jos nyt joskus vuosien päästä yksi varsa... Ulkoisesti Queenie oli kyllä nätti ja ratsastettavuudeltaankin miellyttävä, joskin hieman tammamainen ja herkkäluontoinen hevonen. Ensimmäisen kerran omistaja päätyi astuttamaan tamman jo reilun vuoden kuluttua hevosen ostamisesta ja sen jälkeen Queenie on saanut jo kaksi varsaa lisääkin. Queenie itse on kohtuullisen kevytrunkoinen tamma, joten sulhoiksi sille on valittu vahvarakenteisempia oreja.

  e. Chesterfield's Charity on brittiläissyntyinen, mutta Suomeen tuotu tamma, joka on väriltään ruunikonkirjava ja säkäkorkeudeltaan 156 cm. Charity on ulkoisesti erittäin tammamainen, hieman matalaryhtinen ja tällä hetkellä kuulemma vähän turhan pyöreässä kunnossa, mutta kuitenkin varsin nätti, etenkin päästään. Charitylla on ohuet, mutta pitkät jouhet ja hyvin symmetrinen, kaunis väritys - tamman naamaa koristaa leveä, tasainen läsi. Luonteeltaan se on rauhallinen ja lempeä. Nykyiselle omistajalleen Emmalle Charity päätyi muutama vuosi sitten kahden muun saman rotuisen kaveriksi omaan kotipihaan. Aiemmassa kodissa Charitylla kilpailtiin valjakkoajossa, Emma taas on käynyt sen kanssa muutamissa koulukisoissa. Emma myös teetti Charitylla yhden varsan, joka oli hänellä 3-vuotiaaksi asti, mutta päätyi sitten haikein mielin myymään orin uuteen, mahdollisesti tavoitteellisempaan kotiin - olihan orilla potentiaalia.

  ei. Chesterfield's Rocky Boy on Briteissä syntynyt ja siellä varsin tunnettu ori arvostetuista sukulinjoista. Rocky Boy on 156 cm korkea musta ori, jolla on varsit niukat valkeat merkit. Se asuu edelleen kasvattajallaan, eräällä arvostetulla brittiläisherralla Chesterfieldin siittolassa. Rocky on palkittu useita kertoja maan arvostetuimmissa näyttelyissä ja saanut mm. Champion-arvonimen. Heikkoutena Rocky Boylla on lyhyt selkä ja aavistuksen vennot vuohiset, toisaalta sen hyvää ryhtiä ja upeita liikkeitä ovat arvostaneet kaikki näyttelytuomarit. Käytöksestään se on kyllä saanut joskus hieman moitteita, Rocky Boylla kun on hyvin orimaiset elkeet ja machomiehen luonne. Jälkeläisiä Rocky Boylle on silti kertynyt tähän mennessä 38 kappaletta.

  ee. May Cherié on Irlannissa syntynyt tamma, joka asuu nykyään arvostetussa brittiläisessä Chesterfieldin siittolassa. Cherie on 152 cm korkea ja väriltään ruunikonkirjava. Se on melko pyöreärunkoinen ja jokseenkin ponimainen, vaikka ihan hevosen mitoissa onkin. Omistajansa mukaan tammalla on kaunis pää ja erityisen kauniit, ilmeikkäät silmät. Luonteeltaan Cherie on kuulemma loistotamma, sopivasti temperamenttinen, joka korostuu etenkin varsomisaikana, mutta toisaalta aivan loistava ja huolehtiva emä varsoilleen. Cherie onkin saanut aikaan jo kuusi tervettä ja kaunista jälkeläistä, joukossa yksi kantakirjaorikin.  Jälkeläiset

  13.02.2015, t. Tuiskulan Áinfean, e. Caoileann Aideen, om. Loitsulähde
  12.01.2016, o. Dyantha's Conn Ardal, e. Craic Agus Ceol, om. Dyantha Farm  Kilpailumenestys

  Kouluratsastus
  24.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 6/80
  25.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 4/30
  26.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 3/30
  27.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 2/30
  28.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 5/30
  31.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 4/30
  31.01.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 2/30
  03.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 4/40
  06.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 6/40
  06.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 2/40
  06.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 5/50
  06.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 5/30
  07.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 2/30
  07.02.2015 // kutsu // KRJ // HeA // 2/50


  Esteratsastus
  01.02.2015 // kutsu // ERJ // 70cm // 5/31
  02.02.2015 // kutsu // ERJ // 70cm // 1/31
  05.02.2015 // kutsu // ERJ // 70cm // 3/31
  Valjakkoajo
  23.01.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/24
  26.01.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 3/24
  29.01.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 2/24
  30.01.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/24
  01.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/24
  01.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/40
  04.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 3/33
  07.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 4/33
  09.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/33
  09.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 2/40
  10.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/33
  10.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/40
  10.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 2/13
  11.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/33
  12.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 2/33
  12.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 2/13
  15.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 2/40
  16.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 5/40
  17.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 5/40
  22.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 1/40
  23.02.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 4/40
  01.03.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 5/28
  07.03.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 4/40
  08.03.2015 // kutsu // VVJ // Vaikea // 3/40


  Ikääntyminen

  01/05/2014 - 1-vuotias
  01/06/2014 - 2-vuotias
  01/07/2014 - 3-vuotias
  01/08/2014 - 4-vuotias
  01/09/2014 - 5-vuotias
  01/10/2014 - 6-vuotias
  01/11/2014 - 7-vuotias
  01/04/2015 - 8-vuotias
  01/08/2015 - 9-vuotias
  01/12/2015 - 10-vuotias
  01/01/2015 - 11-vuotias
  01/03/2015 - 12-vuotias
  01/06/2015 - 13-vuotias
  01/09/2015 - 14-vuotias
  01/12/2015 - 15-vuotias
  01/01/2016 - 16-vuotias
  01/03/2016 - 17-vuotias
  01/06/2016 - 18-vuotias


  Tausta © The Inspirartion Gallery, kuvat © Jasmin K.